GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto

Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
OKLADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 12:12
Autor: Siniša Malus
MUMBAI - Sparna je proljetna večer u predgrađu Mumbaija i skupina muškaraca zabrinuto lebdi na stražnjim vratima startupa pod nazivom Yotta Data Services. Koračaju, zastaju i nerviraju se.

Bliži se ponoć, kasni 10 sati, kada se zaustavlja kamion s dragocjenim teretom koji su čekali: poluvodiči iz Nvidia Corp.

Proizvodi tvrtke toliko su traženi jer su ključni za razvoj umjetne inteligencije, tehnologije koja je izazvala ludnicu u industrijama diljem svijeta. Dok su tvrtke poput OpenAI-ja i Googlea uložile milijarde dolara u takve čipove u SAD-u, Yotta predstavlja najveću okladu te vrste u Indiji, piše Bloomberg.

Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang posjetio je Indiju prošle godine i najavio partnerstvo za stvaranje AI infrastrukture s Reliance Industries, raznolikom tvrtkom s tehnološkim i telekomunikacijskim odjelima. Reliance upravlja kompanijom Jio, jednu od najvećih indijskih pružatelja usluga mobilne telefonije.

Reliance uspostavlja infrastrukturu podatkovnog centra koja će implementirati Nvidijin DGX Cloud CPU i GPU. Reliance stvara temeljni AI model za hostiranje AI aplikacija za 450 milijuna mobilnih korisnika.

Nvidia je u izjavi rekla: "Infrastruktura umjetne inteligencije bit će smještena u računalnim podatkovnim centrima spremnim za umjetnu inteligenciju koji će se na kraju proširiti na 2000 MW."

Direktor Reliancea je milijarder Mukesh Ambani, čiji su članovi obitelji većinski dioničari. Ambaniju novac nije problem. Primjerice, ranije ovog mjeseca iskeširao je nevjerojatnih 120 milijuna dolara na vjenčanje svog sina.

Indijski operater podatkovnog centra, Yotta, radi s Nvidijom na proširenju upotrebe umjetne inteligencije. Kompanija očekuje da će 4.096 Nvidia H100 GPU-a biti operativno do siječnja ove godine i rekla je da će 16.384 GPU-a biti operativno do lipnja 2024. Taj broj će se povećati na 32.768 do kraja 2025. godine.

Indijska tehnološka transformacija doživjela je nagli zaokret tijekom pandemije kada se velika gotovinska ekonomija brzo okrenula mobilnom plaćanju. Ulični prodavači brzo su prihvatili usluge kao što je PayTM za transakcije bez dodira, a mobilni uređaji sada su glavni oslonac usluga usmjerenih na kupce koje pružaju privatne organizacije i vlada. Reliance želi koristiti Nvidiju kako bi stavio AI na vrh infrastrukture.

Tagovi: Nvidia, Huang, Yotta, Mukesh Ambani, Reliance, ai, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE