GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia nadmašila očekivani, prihodi utrostručeni

Nvidia nadmašila očekivani, prihodi utrostručeni
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 23:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice Nvidije pale su za 1% u produženom trgovanju u utorak nakon što je proizvođač čipova izvijestio o rezultatima za treće fiskalno tromjesečje koji su nadmašili predviđanja Wall Streeta.

No tvrtka je pozvala na negativan učinak u sljedećem tromjesečju zbog izvoznih ograničenja koja utječu na prodaju organizacijama u Kini i drugim zemljama.

"Očekujemo da će naša prodaja ovim odredištima značajno pasti u četvrtom tromjesečju fiskalne 2024. godine, iako vjerujemo da će pad biti više nego nadoknađen snažnim rastom u drugim regijama", rekla je Nvidijina šefica financija, Colette Kress, u pismu upućenom dioničari.

Na konferencijskom pozivu s analitičarima, Kress je rekao da Nvidia radi s nekim klijentima na Bliskom istoku i u Kini kako bi dobila dozvole američke vlade za prodaju proizvoda visokih performansi.

Evo kako je tvrtka prošla, u usporedbi s konsenzusom među analitičarima koje je ispitao LSEG, prije poznat kao Refinitiv:

Zarada: 4,02 USD po dionici, prilagođeno, naspram očekivanih 3,37 USD po dionici
Prihod: 18,12 milijardi dolara, u odnosu na očekivanih 16,18 milijardi dolara

Nvidijin prihod porastao je 206% u odnosu na prethodnu godinu tijekom tromjesečja koje je završilo 29. listopada, navodi se u priopćenju. Neto dobit od 9,24 milijarde dolara, ili 3,71 dolara po dionici, porasla je u odnosu na 680 milijuna dolara, ili 27 centi po dionici, u istom kvartalu prošle godine.

Prihod podatkovnog centra tvrtke iznosio je 14,51 milijardu dolara, što je povećanje od 279% i više od konsenzusa StreetAccounta od 12,97 milijardi dolara. Polovica prihoda podatkovnog centra došla je od pružatelja infrastrukture u oblaku kao što je Amazon, a druga od potrošačkih internetskih subjekata i velikih kompanija, rekla je Nvidia.

Zdravo prihvaćanje došlo je od oblaka koji su specijalizirani za iznajmljivanje GPU-a klijentima, rekla je Kress tijekom poziva.

Segment igara doprinio je s 2,86 milijardi dolara, što je povećanje od 81% i više od konsenzusa StreetAccounta od 2,68 milijardi dolara.

Što se tiče smjernica, Nvidia je pozvala na prihod od 20 milijardi dolara za četvrto fiskalno tromjesečje. To implicira rast prihoda od gotovo 231%.

Tijekom tromjesečja, Nvidia je najavila GH200 GPU, koji ima više memorije od trenutnog H100 i dodatni Arm procesor. H100 je skup i tražen. Nvidia je rekla da Iris Energy sa sjedištem u Australiji, vlasnik podatkovnih centara za rudarenje bitcoina, kupuje 248 H100 za 10 milijuna dolara, što iznosi oko 40.000 dolara svaki.

Računalne instance temeljene na GH GPU-ovima uskoro dolaze u Oracle oblak, rekla je Kress u pozivu.

Još prije dvije godine prodaja GPU-a za igranje videoigara na osobnim računalima bila je najveći izvor Nvidijinih prihoda. Sada tvrtka najviše prihoda ostvaruje od postavljanja unutar farmi poslužitelja.

Predstavljanje ChatGPT chatbota od Microsofta-podržani startup OpenAI 2022. potaknuo je mnoge tvrtke da potraže načine za dodavanje sličnih mogućnosti generativne umjetne inteligencije svom softveru. Potražnja za Nvidijinim GPU-ima je kao rezultat toga ojačala.

Nvidia se suočava s preprekama, uključujući konkurenciju iz AMD-a i manji prihod zbog izvoznih ograničenja koja mogu ograničiti prodaju njegovih GPU-ova u Kini. No uoči izvješća u utorak neki su analitičari ipak bili optimistični.

"Potražnja GPU-a i dalje nadmašuje ponudu kako se usvajanje Gen AI-ja širi u industrijskim vertikalama", napisali su Srini Pajjuri i Jacob Silverman Raymonda Jamesa u ponedjeljak u bilješci klijentima, uz preporuku "snažne kupnje" Nvidijinih dionica. "Nismo previše zabrinuti zbog konkurencije i očekujemo da će NVDA zadržati >85% udjela u Gen AI akceleratorima čak i 2024."

Isključujući pomak nakon radnog vremena, dionice Nvidije porasle su 241% do sada ove godine, znatno nadmašivši indeks S&P 500, koji je porastao za 18% u istom razdoblju.

Tagovi: Nvidia, čipovi, chatgpr, microsoft
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE