GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nokia i Samsung postigli su dogovor o korištenju patenata za 5G

Nokia i Samsung postigli su dogovor o korištenju patenata za 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 18:22
Autor: SEEbiz
ESPOO – Finski tehnološki div Nokia potpisao je novi ugovor o licenciranju svojih 5G patenata za Samsung. Riječ je o najmanje 4500 patenata koji se smatraju "bitnim" za razvoj standarda nove generacije, izvijestila je danas ANSA.

Prema talijanskoj agenciji, prethodni ugovor, koji je istekao u prosincu, već je korejskoj tvrtki omogućio pristup nekim Nokijinim tehnologijama, također integrirajući 5G rješenja u proizvode namijenjene tržištu. Prema izjavi koju je objavila Nokia, ugovor daje Samsungu pristup "ključnim inovacijama u 5G i drugim tehnologijama".

"Samsung je lider u sektoru pametnih telefona i drago nam je što smo postigli novi sporazum s njima", objasnila je Jenny Lukander, predsjednica Nokia Technologies, dodajući da će ovaj potez dvjema tvrtkama ponuditi "slobodu za inovacije", naglašavajući da " snagu Nokijinih patenata, rezultat desetljeća ulaganja u istraživanje i razvoj".

Finska tvrtka je rekla da je uložila više od 130 milijardi eura u istraživanje i razvoj od 2000. godine, što je rezultiralo s više od 20.000 kategorija patenata, od kojih se 4.500 smatra "bitnim" za 5G tehnologiju.

Tvrtke mogu licencirati i koristiti ove tehnologije bez potrebe za vlastitim ulaganjem, potičući inovacije i razvoj novih proizvoda i usluga za potrošače. Iako uvjeti ugovora ostaju povjerljivi, postoji potvrda da će Samsung plaćati tantijeme Nokiji za višegodišnje razdoblje počevši od 1. siječnja 2023. Nokia je 2021. postala jedna od prvih tvrtki koja je dobila ISO 9001 certifikat za upravljanje svoj patentni portfelj.

Certifikat ocjenjuje organizacije na temelju njihove sposobnosti da dosljedno isporučuju kvalitetne rezultate pri projektiranju, razvoju i isporuci proizvoda i usluga.

Tagovi: Nokia, Samsung, 5G tehnologija, 5G patenti
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE