GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NASA se vraća istraživanju Venere

NASA se vraća istraživanju Venere
SVEMIRSKE MISIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2021 / 22:42
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Američka svemirska agencija NASA objavila je kako će do kraja ovog desetljeća lansirati dvije nove svemirske misije s ciljem istraživanja Venere. Krajnji cilj misija, nazvanih DAVINCI+ i VERITAS, bit će istraživanjem atmosfere i ostalih uvjeta na ovom planetu, utvrditi što je to što je dovelo da danas on bude potpuno negostoljubiv i nenastanjiv – iako je vrlo sličan Zemlji.

Za svaku od ovih misija NASA je spremna izdvojiti oko pola milijarde dolara, a očekuju da će timovi koji rade na njima za lansiranje biti spremni u razdoblju od 2028. do 2030. godine, piše Bug. U nastavku nešto više detalja o svakoj od misija.

Naziv ove misije kratica je za Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging. Robotizirana sonda koja će biti lansirana mjerit će sastav plinova u Venerinoj atmosferi i pokušati utvrditi kako je ona nastala i kako se s vremenom razvijala. Plan je doći do zaključka je li na Veneri ikada postojao ocean, a kako bi se sastav niže atmosfere bolje proučio, ova će sonda prema tlu ispustiti i posebnu kuglu koja će pasti na površinu, pri padu precizno bilježeći kemijski sastav atmosfere.

Sonda DAVINCI+ snimat će i površinu Venere te će kontroli misije slati prve snimke tog planeta izbliza u visokoj rezoluciji. One bi mogle potpuno promijeniti naše današnje razumijevanje procesa nastanka planeta u Sunčevom sustavu i tektonike ploča na Veneri.

Druga misija nosi puno ime Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy. Bavit će se primarno snimanjem i mapiranjem Venerine površine, te istraživati njezinu geološku prošlost. Znanstvenici na temelju toga žele doznati zašto se Venera danas toliko razlikuje od našeg planeta. Misija VERITAS rezultirat će detaljnim 3D kartama Venerine topografije, uključujući podatke o mogućim aktivnim vulkanima, vrstama stijena i slično.

NASA Veneru nije posjetila više od 30 godina i o tom planetu zna relativno malo. Nove misije do kraja ovog desetljeća trebale bi omogućiti "ponovno otkrivanje" Venere, poručili su iz ove agencije.

Tagovi: NASA, istraživanju Venere, DAVINCI+,VERITAS
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE