GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najjači kvartal Alibabe od rujna 2021.

Najjači kvartal Alibabe od rujna 2021.
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 08:39
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kineska tvrtka za e-trgovinu Alibaba objavila je kvartalne rezultate koji pokazuju najveći rast prihoda u gotovo dvije godine.

Alibaba je izvijestila o rastu prihoda od 14 posto na 234,16 milijardi juana u razdoblju travanj-lipanj, što je iznad konsenzusa od 224,92 milijarde juana.

Neto dobit skočila je 51 posto na 34,33 milijarde juana, iznad konsenzusa od 28,66 milijardi juana, dok je prilagođena EBITDA porasla 27 posto na 52,1 milijardu juana, uz povećanje marži na 22 posto s prošlogodišnjih 20 posto, piše Momentum.

Prihodi od trgovačkog poslovanja na kineskom maloprodajnom tržištu porasli su 12 posto na nešto manje od 115 milijardi juana, a unutar njega se profitabilni CRM segment, koji uključuje marketinške usluge, nakon nekoliko kvartala pada, vratio rastu po stopi od 10 posto. Broj dnevno aktivnih korisnika aplikacije Taobao u lipnju je porastao za 6,5 posto, dok je taj rast u srpnju ubrzan na sedam posto.

Sve veća orijentacija tvrtke prema međunarodnim tržištima počela je davati rezultate pa je ovaj segment poslovanja zabilježio rast od 60 posto na 17,14 milijardi dolara. To je pridonijelo uspjehu logističkog odjela Cainiao, koji je zabilježio rast prihoda od 34 posto na 23,16 milijardi juana.

Alibabino poslovanje u oblaku zabilježilo je rast od četiri posto na 25,12 milijardi juana, a iako znatno bolji rezultat nego u prethodnom tromjesečju, pod pritiskom je slabijih prihoda velikih klijenata, kao i smanjene potrebe za radom na daljinu i obrazovanjem, koji je dominirao u prošlogodišnjem usporednom razdoblju.

Tvrtka je izvijestila da ovaj poslovni segment doživljava "jaku potražnju" za modelima za obuku umjetne inteligencije i povezanim uslugama. “Vjerujemo da je prilika za rast potaknuta uslugama umjetne inteligencije tek započela i da tehnološka revolucija koju je izgradila umjetna inteligencija nije kratkoročna šansa, već početak nove ere”, poručili su iz uprave tvrtke i istaknuli planove za daljnje ulaganje u razvoj umjetne inteligencije i poslovne prilike .

Alibaba je početkom godine navela da nastoji kompaniju reorganizirati u holding sa šest jedinica, a cloud segment poslovanja među prvima je izdvojen i vrednovan na tržištu. Očekuje se da bi se trgovački lanac Freshippo i logistički biznis Cainiao mogli pojaviti na tržištu za manje od godinu dana kroz inicijalnu ponudu dionica.

Dionice Alibabe na njujorškoj su burzi jučer skočile 4,6 posto na 99,2 dolara, dok su od početka godine zabilježile rast od 12,6 posto.

Tagovi: Alibaba, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE