GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na globalnom summitu o umjetnoj inteligenciji konsenzus o nužnosti kontrole

Na globalnom summitu o umjetnoj inteligenciji konsenzus o nužnosti kontrole
KONSENZUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 07:48
Autor: SEEbiz
LONDON - Ishod dvodnevnog globalnog summita o umjetnoj inteligenciji u Ujedinjenom Kraljevstvu bio je konsenzus među zemljama da područje umjetne inteligencije treba kontrolirati. Razgovori su popraćeni pozivima na hitnu akciju jer je potrebno ići ukorak s brzim razvojem ove tehnologije.

Dvodnevnoj konferenciji, koja je danas završila na imanju Bletchley Park sjeverno od Londona, nazočili su, između ostalih, brojni visoki politički uzvanici te predstavnici tehnoloških kompanija.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres danas ih je pozvao na jedinstveni odgovor na opasnosti koje predstavlja umjetna inteligencija. Kako je upozorio, stalno hvatamo korak s razvojem umjetne inteligencije, umjesto da budemo na čelu kolone i njome upravljamo.

Zemlje Europske unije, članice skupine sedam najbogatijih gospodarstava svijeta G7, Australija, Južna Koreja i Singapur, postigle su dogovor s vodećim tvrtkama u području umjetne inteligencije, poput OpenAI-a, Anthropica, Google DeepMinda i Microsofta, o novi sustav za testiranje sigurnosti ove tehnologije, javlja francuska novinska agencija AFP.

Summit je započeo u srijedu, kada je 28 zemalja i EU potpisalo zajedničku izjavu u kojoj je istaknuta potreba međunarodne suradnje u razvoju umjetne inteligencije. Britanski premijer Rishi Sunak nazvao ju je revolucionarnom. Vjeruje da će to "prevagnuti vagu na korist čovječanstva".

Danas su se u sklopu summita sastali visoki politički predstavnici, uključujući Sunaka, potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris i predsjednicu Europske komisije Ursulu von Leyen. Predstavnici Kine sudjelovali su na summitu u srijedu, ali kako prenosi AFP, nisu bili pozvani na današnje "osjetljivije rasprave".

Na summitu su sudjelovali i predstavnici tehnoloških divova, među kojima i izvršni direktor tvrtki SpaceX i Tesla Elon Musk. Na početku summita upozorio je kako je umjetna inteligencija jedno od egzistencijalnih pitanja. “Ako pogledate vremenski okvir i brzinu kojom se razvija, možda čak i najhitniji”, rezimira agencija Muska.

Guterres je u današnjem obraćanju ukazao i na moguće negativne posljedice umjetne inteligencije koje bi mogle zahvatiti sva područja. "Koncentracija umjetne inteligencije u samo nekoliko zemalja i tvrtki mogla bi povećati geopolitičke napetosti", dodao je.

Upozorio je i na produbljivanje ionako goleme nejednakosti u svijetu koju bi mogao uzrokovati nekontrolirani razvoj ove tehnologije te pozvao na izradu globalne strategije u koju će biti uključeni svi dionici.

Sunak je najavio da će kanadski znanstvenik i pionir Yoshua Bengio voditi tim koji će pripremiti inauguracijsko izvješće o sigurnosti umjetne inteligencije.

“Stephen Hawking jednom je rekao da će umjetna inteligencija vjerojatno biti najgora ili najbolja stvar koja će se dogoditi čovječanstvu. Uvjeren sam da može biti i ovo drugo ako nastavimo suradnju iz protekla dva dana”, rekao je Sunak nakon summita.

Završetak summita na Otoku poklopio se s izlaskom nove pjesme legendarnih Beatlesa koja je nastala uz pomoć umjetne inteligencije, a uključuje glas pokojnog Johna Lennona.

Čelnici planiraju nastaviti razgovore o upravljanju umjetnom inteligencijom sljedeće godine u Južnoj Koreji i Francuskoj, navodi AFP.

Tagovi: UMJETNA INTELIGENCIJA, KONTROLA, ZLOPORABA, VIRTUALNA STVARNOST
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE