GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muskov startup za moždane implatante kreće u ispitivanje na ljudima

Muskov startup za moždane implatante kreće u ispitivanje na ljudima
STARTUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 11:23
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se na blogu tvrtke, a prenosi CNN.

Nakon što je dobio odobrenje neovisnog odbora, Neuralink će početi nuditi moždane implantate paraliziranim pacijentima kao dio studije PRIME, koja se provodi kako bi se procijenila sigurnost i funkcionalnost implantata, objavila je tvrtka, a prenio CNN u srijedu.

Pacijentima koji će sudjelovati u studiji čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se “omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli”, napisala je tvrtka.

Oni s kvadriplegijom zbog ozljede vratne leđne moždine ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS) mogu se kvalificirati za šestogodišnju studiju. Zainteresirani se mogu prijaviti u registar pacijenata na internetskoj stranici Neuralinka.

Musk već pet godina radi na Neuralinkovom cilju korištenja implantata za povezivanje ljudskog mozga s računalom, no tvrtka je do sada provodila testove samo na životinjama. Tvrtka se također suočila s nadzorom nakon što je majmun uginuo tijekom testiranja projekta 2022. u sklopu nastojanja da se životinja natjera da igra Pong, jednu od prvih videoigara.

U svojoj novoj knjizi o osnivaču Neuralinka, autor Walter Isaacson izvijestio je da je Musk bio inspiriran autorima znanstvene fantastike kao što je Iain Banks da nastavi s “tehnologijom sučelja čovjek-stroj nazvanom ‘neuralna čipka’ koja se ugrađuje u ljude i može povezati sve njihove misli s računalom”.

U svibnju je Neuralink tvitao da je dobio odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA) za klinička ispitivanja na ljudima, a odobrenje je potvrdila agencija u izjavi.

“Izuzetno smo uzbuđeni zbog ovog sljedećeg poglavlja u Neuralinku”, napisala je tvrtka u to vrijeme na X-u, platformi društvenih medija u Muskovom vlasništvu, ranije poznatoj kao Twitter.

Musk je predvidio ispitivanja na ljudima u startupu najmanje četiri puta od 2019., no tvrtka nije tražila odobrenje FDA do 2022. a kada je zatražila, dobila je odbijenicu, prema izvješću Reutersa u ožujku. Kao razlog bila je navedena zabrinutost za sigurnost zbog migriranja dijelova implantata u druge dijelove mozga i mogućeg oštećenja moždanog tkiva kada se implantati uklone.

Musk je u prosincu rekao da je Neuralink podnio “većinu” svoje dokumentacije američkoj Agenciji za hranu i lijekove i da bi mogao započeti testiranje na ljudima u roku od šest mjeseci.

Ali zaposlenici su rekli Reutersu u prosincu da tvrtka žuri na tržište, što je rezultiralo uginućima životinja i saveznom istragom.

Neuralink nije odgovorio na CNN-ov zahtjev za komentarom.

Tagovi: Elon Musk, Starlink, Tesla
PROČITAJ I OVO
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE