GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muskov startup X.AI prikuplja milijardu dolara svježeg kapitala

Muskov startup X.AI prikuplja milijardu dolara svježeg kapitala
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 22:17
Autor: SEEbiz
NEW YORK - X.AI, startup za umjetnu inteligenciju koji je osnovao Elon Musk, podnio je zahtjev SEC-u za prikupljanje do milijardu dolara u ponudi dionica.

Tvrtka je već donijela gotovo 135 milijuna dolara od četiri investitora, s prvom prodajom koja se dogodila 29. studenog, i ima "obvezujući i provediv ugovor" za kupnju preostalih dionica, stoji u podnesku.

AI startup, koji je Musk najavio u srpnju, nastoji "razumjeti pravu prirodu svemira", prema svojoj web stranici. Prošli mjesec X.AI je objavio chatbot pod nazivom Grok, za koji tvrtka kaže da je modeliran prema “Vodiču kroz galaksiju za autostopere”. Chatbot je debitirao s dva mjeseca obuke i ima znanje o internetu u stvarnom vremenu, tvrdi tvrtka.

"Grok je osmišljen kako bi odgovarao na pitanja s malo duhovitosti i ima buntovničku crtu, stoga ga nemojte koristiti ako mrzite humor!" X.AI je napisao na svojoj web stranici, dodajući: "Također će odgovoriti na pikantna pitanja koja većina drugih AI sustava odbija."

Tvrtka nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Uz Grok, X.AI se želi izravno natjecati s tvrtkama uključujući kreatora ChatGPT-a OpenAI, koji je Musk pomogao pokrenuti prije nego što ga je sukob sa suosnivačem Samom Altmanom natjerao da napusti projekt 2018. Također će se natjecati s Googleovom Bard tehnologijom i Anthropicovom Claude chatbot.

Ranije ove godine, Musk je navodno osigurao tisuće moćnih grafičkih procesorskih jedinica (GPU) od Nvidije, vrste čipova potrebnih za izgradnju velikog jezičnog modela.

X.AI jedna je od mnogih tvrtki u vlasništvu ili na čelu s Muskom. Osim što kontrolira X, prethodno Twitter, koji je kupio prošle godine, Musk je izvršni direktor Tesle i SpaceX. Također upravlja Boring Companyom za razvoj podzemnih tunela i startupom Neuralink za moždanu tehnologiju.

Prošlog mjeseca Musk je rekao da će investitori u X (bivši Twitter) posjedovati 25% X.AI-ja.

"Mi smo odvojena tvrtka od X Corpa, ali ćemo blisko surađivati s X-om (Twitter), Teslom i drugim tvrtkama kako bismo napredovali prema našoj misiji", kaže X.AI na svojoj web stranici.

Ljudi koji rade na X.AI uključuju bivše studente DeepMinda, OpenAI-ja, Google Researcha, Microsoft Researcha, Twittera i Tesle. Radili su na projektima uključujući DeepMindov AlphaCode i OpenAI-jeve GPT-3.5 i GPT-4 chatbotove, prema LinkedIn profilima.

Musk je osnovao X.AI u Nevadi u ožujku, prema podnescima.

Tagovi: X.AI, ai, musk, umjetna inteligencija, tesla, spacex
PROČITAJ I OVO
Google protiv uključivanja konkurencije u istragu o tržišnom natjecanju u Njemačkoj
PROTIVLJENJE
Google protiv uključivanja konkurencije u istragu o tržišnom natjecanju u Njemačkoj
BERLIN - Američki tehnološki div Google zatražio je od njemačkog suda zaštitu poslovnih tajni nakon odluke regulatora za tržišno natjecanje o uključivanju konkurencije u istragu o zloupotrebi dominantne tržišne pozicije.
Dionice ASML-a i TSMC-a tonu uoči objave rezultata Nvidije
OPREZ
Dionice ASML-a i TSMC-a tonu uoči objave rezultata Nvidije
NEW YORK - Dionice dviju ključnih tvrtki za proizvodnju čipova TSMC i ASML pale su uoči izvješća o zaradi američkog dizajnera čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia.
Wall Street: Nvidia najveći krivac za pad indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nvidia najveći krivac za pad indeksa
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektoru proizvođača čipova, što je posljedica pritiska na dionicu Nvidije uoči objave njezinih kvartalnih poslovnih rezultata.
Hanfa: U kibernetičkom napadu nije došlo do krađe podataka
POST FESTUM
Hanfa: U kibernetičkom napadu nije došlo do krađe podataka
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je u utorak da je forenzička istraga pokazala da nema dokaza da je prilikom kibernetičkog napada na računalni sustav te agencije došlo do neovlaštenog korištenja i otuđenja podataka.
Microsoft najavljuje velika ulaganja u podatkovne centre u Španjolskoj
INVESTICIJE
Microsoft najavljuje velika ulaganja u podatkovne centre u Španjolskoj
MADRID - Američki digitalni div Microsoft najavio je da će uložiti gotovo dvije milijarde eura u podatkovne centre za aplikacije umjetne inteligencije u Španjolskoj, uz planiranu infrastrukturu u Njemačkoj i Britaniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE