GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk: Ugradili smo čip u mozak čovjeka

Musk: Ugradili smo čip u mozak čovjeka
POHVALIO SE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 07:50
Autor: SEEbiz
MEW YORK -Elon Musk kaže da je njegova tvrtka Neuralink prvi put uspješno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čovjeka. "Početni rezultati pokazuju obećavajuće živčane impulse i pacijent se dobro oporavlja", objavio je Musk.

Cilj tvrtke je povezati ljudski mozak s računalima i pomoći u rješavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske tvrtke već su ugradile slične uređaje. BBC News obratio se Neuralinku i američkom medicinskom regulatoru, Upravi za hranu i lijekove (FDA), za komentar.

Muskovoj tvrtki FDA je u svibnju dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica. Time je dano zeleno svjetlo za početak šestogodišnje studije. Pacijentima koji će sudjelovati u studiji čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se "omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli", tvrde iz Neuralinka. piše Index..

Musk je na X-u objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy.

Neuralink, sa sjedištima u području zaljeva San Francisco i Austinu u Teksasu, posljednjih je godina provodio testove na životinjama, tražeći istodobno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima. "Želimo biti izuzetno oprezni i sigurni da će dobro raditi prije nego što uređaj stavimo u čovjeka", rekao je Musk ranije

Govoreći pred mnoštvom odabranih uzvanika na prezentaciji u sjedištu Neuralinka 2022. godine, koja je trajala gotovo tri sata, Musk je naglasio brzinu kojom tvrtka razvija svoj uređaj. "Napredak će se isprva, osobito što se tiče ljudi, možda činiti strašno sporim, ali radimo sve kako bismo ga paralelno potpuno razvili", dodao je. "Dakle, u teoriji bi napredak trebao biti eksponencijalan."

Prve dvije ljudske primjene uređaja Neuralinka na koje ciljaju bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu činiti, rekao je Musk. "Čak i ako netko nikada nije vidio, ako je rođen slijep, vjerujemo da još uvijek možemo vratiti vid", rekao je.

Tagovi: MUSK, MOZAK, ČIPOVI, NEURALINK, TELEPATHY, SPACEX, TESLA
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE