GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li Volkswagen proizvesti respirator?

Može li Volkswagen proizvesti respirator?
KORONAKRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 21:42
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
FRANKFURT - Proizvođači odjeće šiju maske, ali mogu li automobilski koncerni preko noći početi s proizvodnjom respiratora, uređaja koji život znače tokom pandemije?

Usprkos najavama, to je lakše reći nego učiniti.

Američki proizvođač automobila Ford je najavio da će se uskoro uključiti u proizvodnju respiratora i zaštitnih maski. Time je kompanija slijedila poziv predsednika Donalda Trumpa da se mobiliziraju resursi u borbi protiv virusa, piše Deutsche Welle (DW)

I u Njemačkoj se razmatra da li se u proizvodnju medicinske tehnike brzo mogu uključiti kompanije koje nisu u toj sektoru. Kod sredstava za dezinfekciju, čija proizvodnja nije komplicirana, to se već desilo - više firmi proizvodi ta kemijska sredstva i besplatno ih ustupa bolnicama.

Tekstilna industrija proizvodi i maske za zaštitu lica, recimo firma Mey, koja inače pravi donje rublje, Trigema koja se bavi sportskom odjećom ili Bianco Evento koji šije vjenčanice. One proizvode jednostavne tekstilne maske koje se mogu prati i mogu se, možda, iskoristiti u sektoru medicinske njege, piše DW.

"Više puta su nas pitali možemo li šivati maske", kaže za DW vlasnik Trigeme Wolfgang Grupp.

"Prošlog petka smo počeli s proizvodnjom i u utorak isporučili prvih 10.000 komada."

Uskoro bi kompanija trebala proizvoditi 100.000 maski tjedno.

Kako je kupovina odjeće praktično propala, Trigema je ostala bez 50 posto uobičajenog prometa.

"Tako smo imali i više kapaciteta za maske", kaže nam Grupp.

No maske zahtijevaju certifikat kako bi se znalo gdje se točno mogu upotrijebiti, a to može potrajati još nekoliko tjedana. Grupp kaže da mu je rečeno kako njegove maske ispunjavaju standard EN14683, što znači da ih osoblje u bolnicama može nositi pri podjeli obroka ili kupanju pacijenata.

"Ali FFP1, 2 ili 3 naravno nećemo moći dostići", dodaje Grupp. Te naprednije maske filtriraju zrak koji se udiše i prave se posebnim strojevima i od drugačijih materijala.

To sve pokazuje koje su mogućnosti, ali i ograničenja ovako kratkoročne promjene djelatnosti.

"U medicinskom sektoru se ne proizvode igračke. Postoje komplicirani regulatorni procesi koji moraju biti zadovoljeni", kaže Niklas Kuczaty, poslovođa grupe za medicinski tehniku pri Udruženju njemačkih prizvođača stojeva i postrojenja.

Udruženje je na molbu Ministarstva zdravlja pitalo svoje članove tko bi i kako mogao pomoći. Kuczaty nam kaže da je zainteresiranost velika, da se troznamenkasti broj kompanija javio.

"Primjećuje se da svi stvarno žele pomoći", kaže Kuczaty.

"Istovremeno mnoge firme imaju razumljiv interes da na drugi način iskoriste kapacitete koji su slobodni zbog korona-krize."

No pokazuje se da se ne može sve napraviti tako brzo i lako kao maske ili sredstva za dezinfekciju.

"Nije realno očekivati da Volkswagen sutra počne prozvoditi respiratore", smatra Kuczaty.

"Ali možda je realno da Volkswagen u roku od nekoliko tjedana pomoću 3D printera proizvodi pojedine dijelove za respiratore, koje trenutno uobičajeni ponuđači ne mogu isporučiti."

Naš sugovornik dodaje da, upravo jer je branša tako komplicirana i jer su potrebne razne dozvole, veća šansa leži u tome da etablirani proizvođači povećaju proizvodnju.

No i prije krize zbog pandemije su mnogi proizvođači automobila mozgali kako da se uključe u proizvodnju medicinske tehnike.

"Tada im uvijek kažemo: računajte da će trajati godinama dok se ne etablirate u toj branši."ž

Tagovi: respirator, Volkswagen, Trigema, Niklas Kuczaty, zaštitne maske, Wolfgang Grupp,
PROČITAJ I OVO
Evo koja vrsta smještaja se sad najviše traži na Airbnbu
ZANIMLJIVO
Evo koja vrsta smještaja se sad najviše traži na Airbnbu
NEW YORK - Koronavirus je prvo i najjače udario na tržišta turizma, putovanja i smještaja, a danas gotovo da i nema industrije koja nije pogođena i ugrožena ovom situacijom.
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
KRETANJE
Google objavljuje izvještaje o kretanju stanovništva zbog borbe protiv koronavirusa
NEW YORK - Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjili posjeti trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u ožujku, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje koronavirusa.
YouTube smislio odgovor na TikTok
STRATEŠKI
YouTube smislio odgovor na TikTok
NEW YORK - Kineska aplikacija TikTok iznimno je popularna među mlađim korisnicima.
Amazon zabranio ponudu N95 maski, evo i zašto
POTEZI
Amazon zabranio ponudu N95 maski, evo i zašto
NEW YORK - Amazon više ne nudi N95 maske široj javnosti, jer daje prioritet isporuci nužne zalihe bolnicama, vladinim agencijama i drugim skupinama uslijed epidemije koronavirusa.
Facebook predstavio desktop verziju Messengera zbog porasta video poziva
NOVITETI
Facebook predstavio desktop verziju Messengera zbog porasta video poziva

NEW YORK - Facebook je u četvrtak predstavio desktop verziju svoje Messenger aplikacije za Mac OS i Microsoft Windows kako bi korisnicima društvene mreže omogućio video chatove na zaslonima svojih računala.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE