GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser

Mogu li dionice Nvidije nastaviti uzlet? Evo što kaže prognoza analitičara koji je otkrio ovaj biser
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 08:03
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Potrošnja na umjetnu inteligenciju uzrokovala je skok cijene Nvidijine dionice jer ulagači uzimaju u obzir sve veću potražnju za njezinim poluvodičkim čipovima.

Nvidijin položaj kao vodećeg dobavljača čipova posebno dizajniranih za obuku i pokretanje AI aplikacija rezultirao je nevjerojatnom prodajom i rastom dobiti. Kao rezultat toga, Nvidijine su dionice porasle za 243% u prošloj godini i 60% od početka godine.

Rast Nvidijinih dionica iznenadio je mnoge, natjeravši ih da se zapitaju što bi se sljedeće moglo dogoditi. Međutim, to nije šokiralo sve.

U ožujku 2023. Bruce Kamich iz Real Money Pro prognozirao je da bi Nvidijini "ulagači trebali tražiti dodatnu dobit". A 7. veljače također je postavio put prema kojem će dionice premašiti 750 dolara, prije nego što su Nvidijine dionice skočile 16% 22. veljače na izvještaju tvrtke o velikoj zaradi.

Sada kada Nvidia koketira s 800 dolara po dionici, Kamich je ažurirao svoju analizu, uključujući novu ciljanu cijenu, piše Yahoo! Finance.

Umjetna inteligencija nije novi koncept. Matematičar i informatičar Alan Turing istraživao je projektiranje AI računala 1950-ih, a prvi AI program stvorio je Rand Corp. 1956. Tijekom godina, mnoge znanstveno-fantastične knjige i filmovi ispitivali su mogućnost da bi strojevi jednog dana mogli smisliti se.

Iako pojam umjetne inteligencije nije nov, umjetna inteligencija je tek nedavno postala mainstream. Izdanje OpenAI-jevog ChatGPT-a, širokojezičnog modela umjetne inteligencije, u prosincu 2022. otključalo je obećanje umjetne inteligencije, pokazujući kako se može koristiti za brzo i jednostavno pretraživanje, analizu i stvaranje sadržaja.

Nakon uspjeha ChatGPT-a (bila je to najbrža aplikacija koja je dosegla milijun korisnika), svjedočili smo velikom valu interesa za istraživanje i razvoj umjetne inteligencije.

Tvrtke za financijske usluge poput JP Morgana koriste ga za zaštitu od rizika, zdravstvene tvrtke procjenjuju njegovu upotrebu za dizajniranje boljih lijekova, a trgovci na malo istražuju može li smanjiti krađu. Vojska čak procjenjuje svoj potencijal na bojnom polju.

Tržište je možda dovoljno veliko da Nvidia i AMD uspiju. Međutim, ulagači se s pravom pitaju jesu li dionice Nvidije procijenjene do savršenstva nakon njihovog nedavnog porasta.

Kada je Kamich početkom veljače izračunao ciljnu cijenu od 757 dolara, izrazio je zabrinutost zbog meteorskog rasta dionica. Nvidia je prevladala skepticizam, nadmašivši Kamichev cilj, natjeravši ga da ažurira svoju analizu.

Tehnički analitičar, Kamich, profesionalno je procjenjivao trendove cijena i količine radi uvida tijekom 50 godina. Njegova nova analiza Nvidije ukazuje na stalnu zabrinutost da su Nvidijine zalihe prekomjerne. Međutim, njegova ažurirana ciljana cijena dionica sugerira da bi dionice još uvijek mogle imati prostora za rast.

"Cijene su proširene iznad rastuće 50-dnevne linije pomičnog prosjeka i rastuće 200-dnevne linije", rekao je Kamich. "Spori stohastički indikator [indikator prekupljenosti/preprodanosti] pada s očitanja vrlo prekupljenosti."

Rizik da bi Nvidia mogla izgubiti neke nedavne dobitke postoji, ali korištenjem dnevnog dijagrama, Kamich je izračunao ciljanu uzlaznu cijenu u "području od 1.134 dolara".

Taj cilj je intrigantan, ali Kamich napominje da je cilj tjedni P&F grafikona od 724 USD već postignut. Također, ulagači bi trebali imati na umu da P&F ciljevi nisu zajamčeni ili sugerirati vrijeme koje bi moglo biti potrebno za postizanje cilja.

Općenito, Nvidia predvodi veliki trend prema razvoju umjetne inteligencije, a Nvidijin CEO Jensen Huang kaže da će se prihod u prvom tromjesečju više nego utrostručiti na 24 milijarde dolara sa 7,2 milijarde dolara u prvom kvartalu 2023.

Unatoč tome, investitori bi mogli pomno pratiti kako Nvidia trguje. S obzirom na njegov brzi rast, svakako ne bi bilo iznenađenje da su dionice u nekom trenutku odahnule.

Tagovi: Nvidia, Huang, čipovi, Kamich, dionice, wall street, umjetna inteligencija
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE