GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milijuni Amerikanaca neće moći koristiti 5G na novom iPhoneu

Milijuni Amerikanaca neće moći koristiti 5G na novom iPhoneu
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 11:16
Autor: SEEbiz / Klix.ba
NEW YORK - Novi iPhone 12 je upotrebljiv u 5G mreži, ali veliki broj Amerikanaca neće moći koristiti Appleov novitet na ovoj mreži. Problem je u infrastrukturi telekom operatera.

5G mreža je od 10 do 20 puta brža od prethodne. Međutim, novi iPhone ili bilo koji drugi mobitel koji podržava 5G mrežu u Sjedinjenim Američkim Državama znači kao da "imate Ferrari u svom selu i ne možete ga voziti 320 kilometara na sat". Ovim riječima je neupotrebljivost iPhonea u ovom kontekstu objasnio direktor kompanije Strategy Analytics Boris Metodiev.

Postojeća telekomunikacijska infrastruktura u SAD-u nije odgovarajuća da bi se ostvario puni potencijal, tj. maksimalna brzina 5G mreže na iPhoneu. Pretpostavlja se da će biti potrebno još nekoliko godina da bi se to ostvarilo.

Nekoliko američkih telekom operatera ima infrastrukturu koja omogućava brzine tek nešto brže od 4G mreže. Za razliku od SAD-a u Južnoj Koreji i Kini je 5G mreža sve prisutnija. Najveći konkurenti Appleu u razvoju uređaja s 5G mrežom su južnokorejski Samsung i kineski Huawei čija je prodaja porasla nakon što je zabranjen u SAD-u.

Problem je i da se tek trebaju početi praviti aplikacije za čije je korištenje potreban znatno brži internet, pa je tako interes za korištenje 4G mreže znatno potaknut aplikacijama Facebooka i YouTubea.

Tehnološki direktor telekomunikacijske opreme CommScope Morgan Kurk je ukazao da će se ovakve aplikacije praviti tek onda kada 5G mreža bude u potpunosti upotrebljiva i kada uređaji koji podržavaju ovu mrežu budu još dostupniji, prenosi agencija Reuters.

Apple bi danas trebao predstaviti iPhone 12.

Tagovi: 5G tehnoloigija, 5G mreža, Apple, iPhone12
PROČITAJ I OVO
Rekordna dobit Amazona
SJAJNE BROJKE
Rekordna dobit Amazona
NEW YORK - Amazon je u trećem tromjesečju zaradio 6,3 milijarde dolara, odnosno 12,37 dolara po dionici, što je pet dolara više nego što su analitičari očekivali i novi rekord. Ipak, dionice Amazona pale su nedugo nakon objave poslovnih rezultata.
Apple napada monopol Googlea
TRAŽILICE
Apple napada monopol Googlea
CUPERTINO - Financial Times primjećuje da Apple ima dovoljno resursa da se natječe s Googleom.
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
5G
Nebis: Komercijalna 5G mreža vrhunac ulaganja HT-a i velika razvojna prekretnica
ZAGREB - Pokretanje komercijalne 5G mreže 'vrhunac' je kontinuiranih ulaganja Hrvatskog telekoma (HT) u infrastrukturu i kvalitetu mreže, a to je i velika razvojna prekretnica jer je 5G tehnologija jedan od ključnih preduvjeta za podizanje lokalne i nacionalne konkurentnosti, kaže predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
ZELENO SVJETLO
Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
WASHINGTON - Određeni broj američkih kompanija u ICT i telekomunikacijskom sektoru, koje žele surađivati s kineskim Huaweijem i prodavati im svoje komponente unatoč sankcijama, odnedavno to mogu učiniti.
Srbija korak bliže 5G mreži
REGULATIVA
Srbija korak bliže 5G mreži

BEOGRAD - Dosadašnji Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je 21. oktobra pravilnike o utvrđivanju plana raspodela frekvencija u dva opsega.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE