GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Microsoft nadmašio očekivanja zbog velike potražnje za uslugama u oblaku

Microsoft nadmašio očekivanja zbog velike potražnje za uslugama u oblaku
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2023 / 08:00
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američka softverska tvrtka Microsoft objavila je najsnažniji rast prodaje u posljednjih šest kvartala, prvenstveno zbog rasta prihoda od usluga u oblaku koje su dobile na značaju nakon ekspanzije proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Prihodi tvrtke u prvom fiskalnom tromjesečju koje je završilo 30. rujna porasli su 12,8 posto na 56,5 milijardi dolara, nadmašivši konsenzusne procjene od 54,6 milijardi dolara.

Poslovni segment Intelligent Cloud zabilježio je rast prihoda od 19 posto na 24,3 milijarde USD. Prihod od Azure i drugih usluga u oblaku porastao je po stopi od 29 posto (28 posto isključujući valutne razlike; konsenzus 25,6 posto) u usporedbi s 26 posto u prethodnom kvartalu. Rast ovog segmenta podržali su i novi cloud servisi koji su omogućili korištenje proizvoda OpenAI koji sada ima 18 tisuća korisnika u odnosu na 11 tisuća iz prethodnog kvartala, piše Momentum.

Segment produktivnosti i poslovnih procesa zabilježio je rast prihoda od 13 posto na 18,6 milijardi USD, predvođen rastom od 15 posto u komercijalnim Office proizvodima. Office namijenjen individualnim korisnicima porastao je tri posto, prihodi od LinkedIna osam posto, a Dynamics 22 posto.

Segment osobnih računala vratio se rastu i zabilježio povećanje prihoda od tri posto na 13,7 milijardi dolara, zahvaljujući rastu prodaje Windows OEM softvera od četiri posto te Windows komercijalnih proizvoda i usluga u oblaku od osam posto. Prihod od igara rastao je po stopi od devet posto, a prihod od tražilica i oglašavanja rastao je po stopi od 10 posto.

Zarada po dionici (EPS) u razdoblju srpanj-rujan porasla je 27 posto na 2,99 dolara, nadmašivši očekivanja od 2,65 dolara. Operativna dobit skočila je 25 posto na 26,9 milijardi dolara, dok je operativna marža porasla za pet postotnih bodova na 48 posto.

Kada je riječ o očekivanjima, vodstvo tvrtke vidi rast Azurea u tekućem tromjesečju od 26-27 posto, dok bi u drugoj polovici fiskalne godine trebao biti "stabilan" s pojačanim pozitivnim utjecajem primijenjene umjetne inteligencije.

Očekuje se da će ukupni prihodi za ovo tromjesečje biti u rasponu od 60,4 do 61,4 milijarde dolara, što predstavlja potencijalni rast od oko 15 posto, dok je prognoza u skladu s tržišnim konsenzusom od 60,9 milijardi dolara.

Dionice Microsofta porasle su 3,6 posto na 342,50 dolara prije trgovanja, nakon što su prethodno dobile oko 38 posto 2023. godine.

Tagovi: Microsoft, oblak, cloud
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE