GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Micron očekuje nastavak oporavka unatoč problemima u Kini

Micron očekuje nastavak oporavka unatoč problemima u Kini
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2023 / 18:58
Autor: SEEbiz / Momentum
NEW YORK - Najveći američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, izvijestio je o tromjesečnim rezultatima i izgledima za tekuće tromjesečje bolje od očekivanih, što ukazuje da prezasićenost tržišta polako opada unatoč problemima u Kini s kojima se tvrtka suočava.

Prihodi su u trećem fiskalnom tromjesečju pali 56,6 posto na 3,75 milijardi dolara, ali su bili iznad konsenzusa od 3,68 milijardi dolara i dva posto viši od rezultata u prethodnom tromjesečju.

Cijene DRAM čipova, koji čine 71 posto prihoda, pale su oko 10 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom, dok su isporuke bitova skočile za oko 10 posto. Prosječne cijene NAND čipova na tromjesečnoj osnovi pale su 15-16 posto uz rast isporuka od 35-40 posto.

Operativni novčani tok u kvartalu iznosio je samo 24 milijuna dolara u usporedbi s 343 milijuna dolara u prethodnom tromjesečju i 3,84 milijarde dolara prošle godine. Prilagođena zarada po dionici (EPS) iznosila je -1,43 dolara, nadmašivši konsenzus od -1,57 dolara, dok je bruto marža također bila u negativnom području (-16%).

Uprava tvrtke objavila je da je "industrija prošla razdoblje najniže razine prihoda" i očekuje "poboljšanje marži kako se postupno uspostavlja ravnoteža ponude i potražnje", ali da Kina predstavlja značajnu otegotnu okolnost nakon što je kineski regulator ocijenio da proizvodi tvrtke predstavljaju sigurnosni rizik.

Tvrtka je upozorila da bi to moglo utjecati na oko polovicu njezinih prihoda od kupaca sa sjedištem u Kini, što predstavlja oko četvrtinu njezinih globalnih prihoda. Uprava je situaciju u Kini opisala kao "nesigurnu i nejasnu", te da su kineske vlasti već kontaktirale nekoliko klijenata tvrtke, poput proizvođača telefona, u sklopu ove odluke od 21. svibnja.

Unatoč tome, tvrtka ima "dugoročni cilj" zadržati svoj udio na globalnom tržištu. Međutim, iako kupci tvrtke smanjuju višak zaliha, Micron ne predviđa brzi povratak na stope rasta 2023. godine. Očekuje se da će isporuke osobnih računala ove godine pasti "niskom dvoznamenkastom stopom" ispod razine prije pandemije. Još jedan važan segment, tržište pametnih telefona, oslabit će prema procjenama tvrtke po srednjoj jednoznamenkastoj stopi.

U tekućem tromjesečju tvrtka očekuje prihod u rasponu od 3,7 do 4,1 milijardi dolara u usporedbi s konsenzusom od 3,9 milijardi dolara. Očekuje se da će bruto marža i dalje biti u negativnom području na -10,5 posto, a zarada po dionici na -1,19 dolara (konsenzus -1,08 dolara).

Dionice Microna porasle su tri posto na 69,1 dolar u trgovanju izvan radnog vremena, što je rast od 38,5 posto od početka godine.

Tagovi: Micron Tchnologies, Micron, Snap, kineski sigurnosni test, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE