GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meta pristala platiti 725 milijuna dolara za rješavanje tužbe zbog povrede privatnosti

Meta pristala platiti 725 milijuna dolara za rješavanje tužbe zbog povrede privatnosti
CAMBRIDGE ANALYTICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2022 / 11:08
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Krovna tvrtka Facebooka Meta pristala je platiti 725 milijuna dolara za namirenje kolektivne tužbe u kojoj se tvrdilo da je div društvenih medija dao trećim stranama pristup korisničkim podacima bez njihovog pristanka.

To je "najveći povrat ikad postignut u grupnoj tužbi protiv privatnosti podataka i najviše što je Facebook ikada platio za rješavanje privatne kolektivne tužbe", rekla je Keller Rohrback L.L.P, odvjetnička tvrtka koja zastupa tužitelje, u sudskom podnesku kasno u četvrtak najavljujući nagodbu. .

Skupna tužba pokrenuta je 2018. nakon što je Facebook otkrio da su informacije o 87 milijuna korisnika nepropisno podijeljene s Cambridge Analyticom, konzultantskom tvrtkom povezanom s izbornom kampanjom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2016.

Slučaj je proširen kako bi se usredotočio na sveukupnu Facebookovu praksu dijeljenja podataka. Tužitelji su tvrdili da je Facebook "dopustio brojnim trećim stranama pristup njihovom sadržaju i informacijama na Facebooku bez njihovog pristanka, te da Facebook nije uspio adekvatno nadzirati pristup trećih strana i korištenje tih informacija", prema odvjetničkoj tvrtki koja stoji iza tužbe. .

Suci koji nadziru slučaj u sjevernom okrugu Kalifornije sada će morati odobriti nagodbu.

“Tražili smo nagodbu jer je to u najboljem interesu naše zajednice i dioničara. Tijekom posljednje tri godine obnovili smo naš pristup privatnosti i implementirali sveobuhvatan program privatnosti”, rekao je glasnogovornik Mete za CNBC. Tvrtka nije priznala zlouporabu u okviru nagodbe.

Skandal s Cambridge Analyticom izazvao je globalni bijes i nalet regulatora diljem svijeta da pomno ispitaju Facebookove postupke s podacima.

Nakon otkrića, američka Savezna komisija za trgovinu pokrenula je istragu protiv Facebooka zbog zabrinutosti da je tvrtka društvenih medija prekršila uvjete prethodnog sporazuma s agencijom, koji je zahtijevao da korisnicima daje jasne obavijesti kada se njihovi podaci dijele s trećim stranama .

Facebook je 2019. pristao na rekordnu nagodbu od 5 milijardi dolara s FTC-om. Facebook je također pristao platiti 100 milijuna dolara za nagodbu slučaja s američkom Komisijom za vrijednosne papire i burzu zbog optužbi da je kompanija obmanjivala otkrivanje rizika od zlouporabe korisničkih podataka.

Cambridge Analytica, koja se ugasila nakon optužbi 2018., bila je kontroverzna jer su podaci koje je prikupila s Facebooka korišteni za informiranje političkih kampanja.

Godine 2018. britanski Channel 4 News snimio je rukovoditelje Cambridge Analytice kako sugeriraju da će tvrtka koristiti seksualne radnice, mito, bivše špijune i lažne vijesti kako bi pomogla kandidatima da osvoje glasove diljem svijeta.

Nakon skandala, Facebook je promijenio ime u Meta kako bi odražavao svoje rastuće ambicije da postane lider u metaverzumu, izrazu koji se koristi za označavanje virtualnih svjetova. Facebook, još uvijek jednu od najvećih svjetskih tvrtki za društvene mreže, vodi Meta.

Ali Facebook je zabilježio usporavanje rasta zbog usporavanja tržišta oglašavanja, promjena Appleovih pravila o privatnosti za iOS i rastuće konkurencije TikToka.

Tagovi: Meta Platforms, Cambridge Analytica, Meta, Facebook, Mark Zuckerberg, TikTok, Reality Labs
PROČITAJ I OVO
Amazon planira otpustiti još 9.000 radnika u nadolazećim tjednima
PLANOVI
Amazon planira otpustiti još 9.000 radnika u nadolazećim tjednima
SEATTLE - Amazon, platforma za e-trgovinu, sljedećih će tjedana otpustiti još 9000 radnika, rekao je danas izvršni direktor Andy Jesse, prenosi CNBC.
Mit ili stvarnost: Mogu li pametni telefoni zamijeniti poslovna računala?
POSLOVNI TELEFON
Mit ili stvarnost: Mogu li pametni telefoni zamijeniti poslovna računala?
Svatko od nas vlasnik je barem jednog mobilnog uređaja i gotovo svi ih koristimo - pretjerano.
Smanjenje neto dobiti M San Grupe u 2022
PAD
Smanjenje neto dobiti M San Grupe u 2022
ZAGREB - Hrvatski distributer i proizvođač informatičke opreme i potrošačke elektronike M San Grupa oštro je smanjila svoju konsolidiranu neto dobit nakon manjinskih udjela.
Adobe objavio rezultate bolje od očekivanih
DOBRE BROJKE
Adobe objavio rezultate bolje od očekivanih
NEW YORK - Adobe je izvijestio o boljem prihodu od očekivanog (4,62 milijarde USD / 4,66 milijardi USD) i zaradi po dionici (3,68 USD / 3,80 USD)
Pravnici PwC-a dobivaju pomoć umjetne inteligencije
POMOĆ
Pravnici PwC-a dobivaju pomoć umjetne inteligencije
NEW YORK - Pravnici u PwC-u imaju novog pomoćnika: chatbota s umjetnom inteligencijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE