GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meta pristala platiti 725 milijuna dolara za rješavanje tužbe zbog povrede privatnosti

Meta pristala platiti 725 milijuna dolara za rješavanje tužbe zbog povrede privatnosti
CAMBRIDGE ANALYTICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2022 / 11:08
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Krovna tvrtka Facebooka Meta pristala je platiti 725 milijuna dolara za namirenje kolektivne tužbe u kojoj se tvrdilo da je div društvenih medija dao trećim stranama pristup korisničkim podacima bez njihovog pristanka.

To je "najveći povrat ikad postignut u grupnoj tužbi protiv privatnosti podataka i najviše što je Facebook ikada platio za rješavanje privatne kolektivne tužbe", rekla je Keller Rohrback L.L.P, odvjetnička tvrtka koja zastupa tužitelje, u sudskom podnesku kasno u četvrtak najavljujući nagodbu. .

Skupna tužba pokrenuta je 2018. nakon što je Facebook otkrio da su informacije o 87 milijuna korisnika nepropisno podijeljene s Cambridge Analyticom, konzultantskom tvrtkom povezanom s izbornom kampanjom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2016.

Slučaj je proširen kako bi se usredotočio na sveukupnu Facebookovu praksu dijeljenja podataka. Tužitelji su tvrdili da je Facebook "dopustio brojnim trećim stranama pristup njihovom sadržaju i informacijama na Facebooku bez njihovog pristanka, te da Facebook nije uspio adekvatno nadzirati pristup trećih strana i korištenje tih informacija", prema odvjetničkoj tvrtki koja stoji iza tužbe. .

Suci koji nadziru slučaj u sjevernom okrugu Kalifornije sada će morati odobriti nagodbu.

“Tražili smo nagodbu jer je to u najboljem interesu naše zajednice i dioničara. Tijekom posljednje tri godine obnovili smo naš pristup privatnosti i implementirali sveobuhvatan program privatnosti”, rekao je glasnogovornik Mete za CNBC. Tvrtka nije priznala zlouporabu u okviru nagodbe.

Skandal s Cambridge Analyticom izazvao je globalni bijes i nalet regulatora diljem svijeta da pomno ispitaju Facebookove postupke s podacima.

Nakon otkrića, američka Savezna komisija za trgovinu pokrenula je istragu protiv Facebooka zbog zabrinutosti da je tvrtka društvenih medija prekršila uvjete prethodnog sporazuma s agencijom, koji je zahtijevao da korisnicima daje jasne obavijesti kada se njihovi podaci dijele s trećim stranama .

Facebook je 2019. pristao na rekordnu nagodbu od 5 milijardi dolara s FTC-om. Facebook je također pristao platiti 100 milijuna dolara za nagodbu slučaja s američkom Komisijom za vrijednosne papire i burzu zbog optužbi da je kompanija obmanjivala otkrivanje rizika od zlouporabe korisničkih podataka.

Cambridge Analytica, koja se ugasila nakon optužbi 2018., bila je kontroverzna jer su podaci koje je prikupila s Facebooka korišteni za informiranje političkih kampanja.

Godine 2018. britanski Channel 4 News snimio je rukovoditelje Cambridge Analytice kako sugeriraju da će tvrtka koristiti seksualne radnice, mito, bivše špijune i lažne vijesti kako bi pomogla kandidatima da osvoje glasove diljem svijeta.

Nakon skandala, Facebook je promijenio ime u Meta kako bi odražavao svoje rastuće ambicije da postane lider u metaverzumu, izrazu koji se koristi za označavanje virtualnih svjetova. Facebook, još uvijek jednu od najvećih svjetskih tvrtki za društvene mreže, vodi Meta.

Ali Facebook je zabilježio usporavanje rasta zbog usporavanja tržišta oglašavanja, promjena Appleovih pravila o privatnosti za iOS i rastuće konkurencije TikToka.

Tagovi: Meta Platforms, Cambridge Analytica, Meta, Facebook, Mark Zuckerberg, TikTok, Reality Labs
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE