GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meta, Google i YouTube zarađuju na reklamama za lažne lijekove za žene

Meta, Google i YouTube zarađuju na reklamama za lažne lijekove za žene
BEZ SANKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2023 / 08:23
Autor: SEEbiz / klix.ba
NEW YORK - Istraživači iz medijskog kolektiva Fumbua optužili su velike tehnološke firme da pojačavaju sadržaj koji promoviše neprovjerene lijekove za neplodnost i biljke koje mogu spriječiti rak na njihovim mrežama u Keniji.

Pronašli su Facebook stranice na kojima se prodaju yoni biseri, loptice umotane u mrežu, koje bi trebale koristiti žene kako bi se "očistila" materica i zaštitile sebe od raka grlića materice. Kuhanje na pari, koje uključuje sjedenje iznad posude s kipućom vodom, promovirano je kao tretman za endometriozu.

"Facebookovi vlastiti algoritmi često pojačavaju ovaj sadržaj i dopuštaju da se oglasi za lijekove za detoksikaciju ciljaju na korisnike u Keniji", navodi se u izvještaju, u kojem se ističe da nema naučnih dokaza koji podržavaju bilo koju od navodnih zdravstvenih koristi, piše The Guardian.

U izvještaju se navodi da su Google i YouTube također dio ovog štetnog sistema, koji profitiraju od reklama za proizvode za vaginalnu detoksikaciju uprkos evidentnim zdravstvenim rizicima.

"Ono što je najalarmantnije je koliko su ovi oglasi dostupni. Ljudi ne mogu samo da prodaju stvari koje su štetne, već da to urade javno, pa čak i da plate da ove reklame postanu viralne. I to se ni na koji način ne kažnjava", rekao je Wanjiru Nguhi, vodeći istraživač.

Kristina Wilfore, suosnivač ShePersisted, inicijative za rješavanje rodno uvjetovanih dezinformacija, koja je podržala istragu, dodala je da se proizvodi za prevare isporučuju na kenijsko tržište dok "velika tehnologija spava za volanom".

Fumbuino istraživanje dolazi u vrijeme većeg razmatranja platformi društvenih medija u Keniji. Meta se suočava sa tri tužbe zbog neadekvatnosti sistema za moderiranje sadržaja. Slučajevi su doveli do aktivnije pozicije državnih tijela, veće kontrole i praćenja društvenih medija. Izvještaj kenijskog vijeća za odgovorne društvene medije otkrio je da je gotovo polovina ispitanika izjavila da su vidjeli dezinformacije na stranicama društvenih medija, dok polovina vjeruje da ih mogu pouzdano identificirati.

Tagovi: Meta, Google, YouTube, REKLAME
PROČITAJ I OVO
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
SKOK
Tržišna vrijednost Alphabeta premašila dva bilijuna dolara
NEW YORK - Googleova matična tvrtka Alphabet dostigla je novu prekretnicu s tržišnom kapitalizacijom koja je premašila dva bilijuna dolara.
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE