GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

M San Grupa s manjom dobiti nego lani

M San Grupa s manjom dobiti nego lani
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 19:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaći i regionalni distributer i proizvođač elektroničkih uređaja i opreme M San Grupa prvo je polugodište završio s dobiti nakon poreza od gotovo 21 milijun kuna, što je 37,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te grupe o kojemu su izvijestili u utorak.

Poslovni prihodi M San Grupe u prvoj polovici ove godine porasli su za 13,2 posto u odnosu na lani, ili na 1,42 milijarde kuna, što je pratio i porast poslovnih rashoda od 14,2 posto, na 1,38 milijardi kuna.

Komentirajući poslovanje, predsjednik uprave M San Grupe Miroslav Huzjak ističe da su unatoč svim ekonomskim i geopolitičkim izazovima u prvom polugodištu 2022. ostvarili rast prihoda te da je to u skladu s poslovnim planom kompanije.

"Grupa je ušla u strateški nova područja distribucije gdje se očekuju visoke stope rastu u narednim godinama, a istodobno smo zadržali vodeću poziciju distributera u Hrvatskoj te rasli u svim zemljama regije", dodaje u izvješću Huzjak.

Po poslovnim divizijama najveći su rast u prvoj polovici 2022. ostvarili na vlastitim brendovima, i to najviše na klima uređajima, u čemu Huzjak kaže da su kao grupa lider na tržištu.

Rast su imali i na malim kućanskim aparatima, televizorima te u prodaji bijele tehnike i dizalicama topline, za kojima napominje stalno raste potražnja, uslijed porastom cijena energenata.

S druge strane, za diviziju klasične distribucije potrošačke elektronike i IT proizvoda Huzjak iznosi da imaju lagani pad prodaje u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine, kao i na prijenosnim računalima, što su i očekivali zbog velikih isporuka u prvoj polovici lanjske godine, što je bilo potaknuto pandemijskim uvjetima poslovanja i života.

Potražnja za desktop računalima, monitorima i printerima pak raste u 2022. zbog, kako tumači, vidljivog rasta ulaganja poduzeća u uredsku opremu.

U izvješću Huzjak se uz ostalo osvrće i na "zelenu diviziju" koju razvijaju u tri dijela - električni bicikli, romobili i motocikli, pri čemu bicikle i proizvode u Hrvatskoj, a razvijaju i solarne sisteme za čime je također potražnja u porastu.

Ulažu i u razvoj mladih kadrova koje zapošljavaju izravno po završetku studija, ali ističu i da primjerice u logistici zapošljavaju i iz drugih zemalja.

"Rad svih, posebno stručnih kadrova, postaje sada značajno skuplji, što treba uzeti u obzir kod planiranja troškova", kaže Huzjak, poručujući da su svjesni i novih izazova poput inflacije i dramatičnog porasta cijene energenata, što je također utjecalo na povećanje troškova poslovanja.

Tagovi: M San Grupa, Miroslav Huzjak
PROČITAJ I OVO
Poruke otkrile kako su se posvađali Elon Musk i šef Twittera
SVAĐA
Poruke otkrile kako su se posvađali Elon Musk i šef Twittera

NEW YORK - U suđenju Twitteru protiv najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, koji je isprva najavio kupnju ove društvene platforme, a potom odustao, objavljene su poruke koje pokazuju kako je došlo do njegovog sukoba s direktorom tvrtke Paragom Agrawalom.

Ericsson gradi 5G mrežu na Grenlandu
5G
Ericsson gradi 5G mrežu na Grenlandu
KOPENHAGEN - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson potpisao je ugovor o gradnji mobilne 5G mreže na Grenlandu, koja će u početku pokrivati tri grada, objavila je u petak grenlandska telekomunikacijska kompanija Tusass.
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
APLIKACIJE
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
NEW YORK - Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju Solvo koja olakšava kriptoulaganja.
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
PLAĆANJA
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
ZAGREB – Indeks digitalnih plaćanja za Hrvatsku za 2021. godinu iznosio je 61 na ljestvici do 100, što je najviši rezultat od svih država koje ulaze u opseg DPI-a (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Srbija), pokazalo je izvješće koje je predstavio Mastercard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE