GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreator umjetne inteligencije dao otkaz u Googleu i poručio: Žalim zbog svog djela

Kreator umjetne inteligencije dao otkaz u Googleu i poručio: Žalim zbog svog djela
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2023 / 22:33
Autor: SEEbiz / klix.ba
NEW YORK - Geoffrey Hinton, Googleov inženjer koji se smatra kreatorom umjetne inteligencije, dao je otkaz i sada upozorava na opasnost daljnjeg razvoja umjetne inteligencije.

Hinton je radio u Google-u više od jedne decenije i odgovoran je za tehnološki proboj iz 2012. koji služi kao temelj trenutne AI poput ChatGPT-a. Svoju ostavku iz Googlea najavio je u izjavi za New York Times, rekavši da sada žali zbog svog rada.

“Tješim se normalnim izgovorom: da to nisam uradio ja, neko drugi bi učinio”, rekao je on za novine.

"Teško je shvatiti kako možete spriječiti loše ljude da ga koriste za loše stvari", rekao je Hinton o AI.

Hintonov veliki AI problem dogodio se kada je radio s dva diplomirana studenta u Torontu 2012. Trio je bio u mogućnosti da uspješno kreira algoritam koji je mogao analizirati fotografije i identificirati zajedničke elemente, kao što su psi i automobili, navodi NYT.

Algoritam je bio rudimentarni početak onoga za što su sposobne trenutne AI poput OpenAI ChatGPT i Google Bard AI. Google je kupio kompaniju koju je osnovao Hinton za 44 milijuna dolara ubrzo nakon proboja.

Jedan od diplomiranih studenata koji je radio na projektu s Hintonom, Ilya Sutskever, sada radi kao glavni znanstvenik OpenAI.

Hinton je rekao da je napredak koji se vidi od 2012. godine zapanjujući, ali je vjerojatno samo vrh ledenog brega.

"Pogledajte kako je bilo prije pet godina i kako je sada", rekao je o industriji.

"To je zastrašujuće", dodao je.

Hintonovi strahovi odražavaju onaj koji je izrazio više od 1.000 tehnoloških lidera ranije ove godine u javnom pismu u kojem se poziva na kratko zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije. Hinton tada nije potpisao pismo, a sada kaže da nije želio kritizirati Google dok je bio u tvrtki. Hinton je od tada završio svoj posao tamo i imao je telefonski razgovor s izvršnim direktorom Googlea Sundarom Pichaijem u četvrtak.

"Ostajemo posvećeni odgovornom pristupu AI. Neprestano učimo da razumijemo nove rizike, a istovremeno hrabro inoviramo", rekao je za Times glavni znanstvenik Google-a Jeff Dean.

Tagovi: umjetna inteligencija, Google, Geoffrey Hinton, Chatgpt
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE