GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korlević o Bransonu i Bezosu: To je glancanje ega

Korlević o Bransonu i Bezosu: To je glancanje ega
PRAVA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 07:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Korado Korlević, pokretač zvjezdarnice Višnjan, rekao je da američkom milijarderu Jeffu Bezosu, koji je u utorak s još tri osobe u raketnom brodu New Shepard odletio u svemir, ne bi škodila psihoanaliza, a da Richard Branson, engleski poslovni magnat koji je pak 11. srpnja s još pet osoba u letjelici VSS Unity SpaceShipTwo odletio tik do Kármánove crte, granice Zemljine atmosfere i svemirskog prostranstva, u svemiru nije ni bio.

Korlević je upitan ima li Bezosovo, a i Bransonovo, putovanje u svemir ikakvu znanstveno-istraživačku vrijednost.

- Kada pričamo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša koja je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je od Bransona na 80 kilometara, od Bezosa na 110, a (Elon) Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava on otići tamo, tako da već imamo rang listu - rekao je Korlević za RTL Televiziju te dodao da je prava šteta što Sigmund Freud nije živ jer bi samo na temelju [falusnog] oblika Bezosove rakete mogao potvrditi svoju psihoanalitičku teoriju.

- Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Gdje treba otići za zbilja proći atmosferu i napraviti neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku i onda smo tu negdje oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade, obično idu do 700 kilometara. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila - rekao je hrvatski astronom za RTL televiziju.

Korlević je rekao da je Branson bio u svemiru samo ako se u obzir uzme jedna nategnuta odluka američke avijacije iz 50-ih godina, koja je svemir postavila na 80 kilometara.

Hrvatski je astronom konstatirao da nisu svi milijarderi isti te da ne moraju svi ići u svemir.

- Ako pogledamo ipak, nakon svega što je napravio i loše, (bivši) direktor Microsofta (Bill Gates) je odlučio da će milijarde dati u borbu protiv malarije. Nisu svi milijarderi tamo. (Investitor) Warren Buffett je dao ogroman novac u istraživanja u medicini i zdravstvo. Nisu svi u istom košu - rekao je Korlević.

Korlević je upitan bi li htio biti svemirski turist.

- U stvari ne. Trebam li se zaista ići nazračiti, dovesti u dodatni rizik, recimo da ne. Naravno da me privlači, ali ne da me drugi voze. Htio bi ja biti za volanom. Kao što bih htio biti pilot i kao što više ne smijem voziti motocikle. Previše je opasno - zaključio je Korlević.

Tagovi: Korado Korlević, Sigmund Freud, Richard Branson, Jeff Bezos, zvjezdarnica Višnjan, svemirski turizam, Sigmund Freud
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE