GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna Koreja kaznila Google sa 177 milijuna dolara

Južna Koreja kaznila Google sa 177 milijuna dolara
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 11:48
Autor: SEEbiz / H
SEUL - Južnokorejski regulator za tržišno natjecanje kaznio je Alphabetov Google s 207 milijardi vona (176,65 milijuna dolara) zbog onemogućavanja prilagodbe svog operativnog sustava Android, što je drugi takav slučaj u manje od mjesec dana u toj zemlji.

Korejsko povjerenstvo za pravednu trgovinu (KFTC) priopćilo je u utorak da su Googleovi ugovorni uvjeti s proizvođačima mobilnih uređaja zlouporaba njegove dominantne tržišne pozicije koja je ograničila konkurenciju na tržištu mobilnih operativnih sustava.

Google je priopćio da se namjerava žaliti na presudu jer zanemaruje prednosti koje Android nudi kroz kompatibilnost s drugim programima te potkopava prednosti koje uživaju potrošači.

Predsjednik KFTC-a Joh Sung-wook rekao je da odluka pruža priliku za obnovu buduće konkurencije na tržištima mobilnih operativnih sustava i tržištu aplikacija.

KFTC je priopćio da je Google ometao konkurenciju prisiljavajući proizvođače uređaja da se pridržavaju "sporazuma protiv fragmentacije (AFA)" prilikom potpisivanja ključnih ugovora s njim u vezi s licencama za trgovine aplikacija.

Prema AFA-i, proizvođači nisu mogli opremiti svoje telefone prilagođenim verzijama Androida, poznatim kao "Android forks" te je to pomoglo Googleu da učvrsti svoju tržišnu dominaciju na tržištu mobilnih OS-ova, priopćio je KFTC.

Prema presudi, Googleu je zabranjeno prisiljavati proizvođače uređaja na potpisivanje AFA ugovora, čime se omogućuje proizvođačima da na svoje uređaje stave izmijenjene verzije Android OS-a.

Kazna dolazi na dan kada je na snagu stupila izmjena južnokorejskog Zakona o poslovanju telekomunikacijama, popularno zvana "zakon protiv Googlea".Zakon je usvojen krajem kolovoza i omogućuje programerima da biraju putem koje će kompanije naplaćivati aplikacije i da zaobiđu provizije koje diktiraju vlasnici trgovina.

Tagovi: Južna Koreja, Google
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE