GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje Dell Technologiesa: 80% kompanija ubrzalo digitalizaciju

Istraživanje Dell Technologiesa: 80% kompanija ubrzalo digitalizaciju
DTI INDEX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka Dell Technologies nedavno je objavila rezultate međunarodnog istraživanja o trendovima digitalne transformacije u poslovnom svijetu.

Istraživanje je potvrdilo kako su brojne tvrtke uslijed globalne pandemije u posljednjih nekoliko mjeseci na području digitalizacije postigle rezultate za koje bi inače trebale godine rada. Prema podatcima istraživanja može se zaključiti da tvrtke sve brže razvijaju vlastite programe digitalizacije tijekom epidemioloških okolnosti.

Podatci DT Indexa, globalne mjere koja pokazuje razinu digitalizacije tvrtki i organizacija, ukazuju da je 8 od 10 tvrtki ubrzalo svoje programe digitalne transformacije, dok njih 79% aktivno prilagođavaju svoj poslovni model u skladu s digitalnim trendovima.

Novi trendovi digitalizacije

Ovogodišnji rezultati DT indexa pokazuju da je rast kategorije Digital leaders, organizacije s najvišom razinom digitalizacije dosegao 6%. Digital Adopters, organizacije koje aktivno koriste digitalne tehnologije svoj udio su pak s 23% u 2018. povećali na 39%, što je sveukupni rast od 16%. S druge strane, kategorija Digital Laggards, organizacije s najnižom stopom digitalizacije zabilježile su pad od 6%, dok su tvrtke iz kategorije Digital Followers, organizacije s nižom stopom digitalizacije zabilježile pad od čak 17%, čime se pomiču prema kategorijama s većom razinom digitalizacije.

„Ovi rezultati savršeno dokazuju kako je digitalna budućnost sve bliže. Sve tvrtke koje aktivno vode svoju digitalnu transformaciju bit će spremne za nove poslovne uspjehe u suvremenom dobu podataka i informacija.“, izjavio je Michael Dell, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Dell Technologies.

Prepreke digitalnoj transformaciji

Bez obzira što je pandemija ubrzala proces digitalizacije, prava digitalna transformacija i dalje se suočava s brojnim preprekama. Prema istraživanju, 94% organizacija suočava se s već dobrom poznatim preprekama digitalizaciji, gdje DT Index za 2020. potvrđuje ključna 3 negativna faktora:
Opća zabrinutost po pitanju privatnosti podataka te kibernetičkoj sigurnosti (skok s 5. mjesta u 2016.)
Nedostatak sredstava i resursa (pad s 1. mjesta u 2016. na 2. mjesto u 2018. godini)
Nemogućnost interpretacije podataka i informacijska preopterećenost (skok za osam mjesta od 2016. godine).

Reakcija na svijet pun nesigurnosti

Prije početka pandemije u svijetu, ulaganja tvrtki većinom su bila usmjerena na temeljne tehnologije ključne za poslovanje umjesto njihove nove oblike. Podaci pokazuju da čak 89% ispitanika smatra da je u trenutnim okolnostima potrebna agilnija IT infrastruktura kao odgovor na nepredviđene situacije u poslovanju. Što se tiče ulaganja u najnovije tehnologije, DT Index pokazuje da će u sljedeće jedne do tri godine dominirati sljedeće kategorije:

Kibernetička sigurnost
Alati za menadžment podataka
5G infrastruktura
Softveri za zaštitu privatnosti
Tehnologija Multi-Clouda

Prepoznavši važnost inovacija, 82% ispitanika u svojim odgovorima predviđa veću implementaciju virtualne stvarnosti za identifikaciju i popravak problema. Nadalje, 85% ispitanika smatra da će umjetna inteligencija i podatkovni modeli biti odgovor na predviđanje kretanja poslovanja tvrtki, dok 78% ispitanika pak smatra da će tehnologije poput Blockchaina tržište učiniti pravednijim. Unatoč ovim rezultatima, istraživanje je pokazalo da je tek 16% tvrtki zainteresirano za ulaganje u virtualnu stvarnost, dok interes za ulaganje u umjetnu inteligenciju pokazuje samo 32%.

Metodologija istraživanja
Tijekom srpnja i kolovoza 2020. godine, tvrtka Dell Technologies u partnerstvu s neovisnom istraživačkom agencijom Vanson Bourne anketirala je 4 300 visoko pozicioniranih zaposlenika u 18 zemalja u tvrtkama srednjim do međunarodne veličine. Time se stvorio kvalitetan globalni prikaz razine digitalnog poslovanja s obzirom na IT strategije, prilagodbu i edukaciju zaposlenika te rezultata samog procesa digitalizacije u tvrtkama. Ovo istraživanje predstavlja treće po redu rezultate DT Indexa nakon 2016. i 2018., koje se provodi svake dvije godine.

Tagovi: Dell Technologies, digitalizacija, blockchain, DTI index, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Amazon zaposlio 100.000 sezonskih radnika uoči blagdana
POTEZI
Amazon zaposlio 100.000 sezonskih radnika uoči blagdana
SAN FRANCISCO - Amazon je u utorak objavio da je zaposlio 100.000 ljudi uoči blagdana, što je potvrdilo dobro poslovanje tog diva e-trgovine.
Infobip pojačao redove s dva nova potpredsjednika i člana Uprave
KADROVI
Infobip pojačao redove s dva nova potpredsjednika i člana Uprave
VODNJAN – Na mjesto potpredsjednika za prihode stigao je Gregor Potočar, dok je na poziciju potpredsjednika za transformaciju i ljudske resurse postavljen Aleksandar Raić.
Huawei optimističan oko Hrvatske, ove godine dodatno zapošljavao
SVE PRISUTNIJI
Huawei optimističan oko Hrvatske, ove godine dodatno zapošljavao
ZAGREB – Huawei je globalni predvodnik u razvoju 5G tehnologije kao i razvoju 5G rješenja koja će ubrzati digitalnu transformaciju diljem industrija te otvoriti potpuno nove mogućnosti stvaranja dodatne vrijednosti, a kompanija je po prvi puta u Hrvatskoj prezentirala svoja 5G rješenja.
Hrvatski Q među 20 najboljih web development tvrtki u svijetu
U VRHU
Hrvatski Q među 20 najboljih web development tvrtki u svijetu
ZAGREB - Hrvatska IT tvrtka Q, nakon proglašenja jednom od najbrže rastućih kompanija u Europi, primila je još jedno prestižno priznanje. Prema ocjeni Clutcha, vodeće svjetske istraživačke agencije za rangiranje IT tvrtki, Q je jedna od 20 najboljih svjetskih web development tvrtki u svijetu, među deset najboljih u Europi, te najbolja B2B kompanija u Hrvatskoj.
Telemedicina kao jedan od načina za prevenciju raka dojke
PREVENCIJA
Telemedicina kao jedan od načina za prevenciju raka dojke
BEOGRAD - Pandemija koronavirusa stavila je veći fokus na telemedicinu kao jedan od kanala za rešavanje nedoumica i konsultovanje sa lekarom bez odlaska u Dom zdravlja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE