GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intel podiže cijene procesora

Intel podiže cijene procesora
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2022 / 10:36
Autor: SEEbiz / VIDI
LONDON - Prema pisanju portala Nikkei Asia, Intel je svoje partnere započeo informirati o povećanju cijena procesora i drugih proizvoda tijekom ove godine zbog povećanja troškova.

Prema toj informaciji Intel će podići cijene svih svojih flagship procesora, ali i šireg raspona drugih čipova, uključujući WiFi i druge čipove.

Mada cijene još nisu finalizirane, izvještaj govori da će neki procesori poskupjeti i do 20 posto, a razlozi leže u inflaciji, povećanim cijenama materijala, transporta i povećanih cijena rada.

Ovo povećanje cijena dolazi u trenutku kada se očekuje dalji pad isporuka PC hardvera, koji se u posljednja dva kvartala sve manje prodaje, pa je u drugom kvartalu ove godine zabilježen pad od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najveći kvartalni pad na globalnom tržištu u proteklih 9 godina.

Osim što je PC tržište u protekle dvije godine zabilježilo rast zbog pandemije i rada od kuće, pa je sada počelo stagnirati kako se svijet vraća u normalu, padu isporuka doprinosi i rat Rusije u Ukrajini, obzirom da rusko tržište čini između 5 i 10 posto svih PC isporuka u EMEA regiji.

Istovremeno kada se Intel sprema povećavati cijene CPU-a, na tržištu GPU-a je suprotna situacija. Obzirom da kriptorudarima grafičke kartice više ne predstavljaju isplativi alat za rudarenje, došlo je do gomilanja grafičkih u skladištima, pa su cijene u stalnom padu.

Ako se spremate složiti novi PC stroj, možda je sada idealno vrijeme za to dok Intel ne počne poskupljivati procesore i dok su cijene grafičkih kartica u padu. Ako ćete predugo čekati stvari bi se mogle izjednačiti pa nećete ništa uštedjeti ukoliko u svoj setup želite ugraditi najjače procesore i najmoćniju grafiku.

Tagovi: Intel, procesorI
PROČITAJ I OVO
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
PLAĆANJA
Hrvatska ima najviši indeks digitalnih plaćanja u regiji
ZAGREB – Indeks digitalnih plaćanja za Hrvatsku za 2021. godinu iznosio je 61 na ljestvici do 100, što je najviši rezultat od svih država koje ulaze u opseg DPI-a (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Srbija), pokazalo je izvješće koje je predstavio Mastercard.
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
DART
NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju
WASHINGTON - NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju, označavajući prvi obrambeni test te vrste.
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
SUKOBI
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
BRUXELLES – Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
PODACI
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
BRELA - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE