GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intel odustao od preuzimanja izraelskog Towera

Intel odustao od preuzimanja izraelskog Towera
ODUSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2023 / 11:16
Autor: SEEbiz
TEL AVIV - Američki proizvođač čipova Intel odustao je od kupnje izraelskog proizvođača čipova Tower Semiconductor za 5.4 milijarde dolara jer nije u roku dobio potrebno odobrenje kineskih regulatora, objavile su danas obje kompanije.

Ugovor o kupnji Towera Intel je potpisao u veljači 2022., ali nije ishodio odobrenje kineskih regulatora za tu akviziciju na vrijeme kako je propisano ugovorom.

Takav razvoj situacije naglašava kako se napetosti između Sjedinjenih Država i Kine oko raznih pitanja, uključujući trgovinu, intelektualno vlasništvo i budućnost Tajvana prelijevaju na sklapanje poslova u korporativnom sektoru, posebno kada se radi o tehnološkim tvrtkama.

Intel ne planira pregovarati o produljenju ugovora i umjesto toga platit će Toweru naknadu od 353 milijuna dolara za njegov raskid. Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je da je pokušavao dobiti odobrenje kineskih regulatora za posao s Towerom i da je posjetio Kinu prošlog mjeseca kako bi se sastao s vladinim dužnosnicima.

Dodaje također da Intel ulaže u poslovanje s ljevaonicama koje proizvode čipove za druge tvrtke, bez obzira na ugovor s Towerom. U lipnju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio da je Intel pristao utrošiti 25 milijardi dolara na novu tvornicu u Izraelu, najveću dosad međunarodnu investiciju u toj zemlji.

U drugom tromjesečju Intelovo poslovanje s ljevaonicama ostvarilo je prihod od 232 milijuna dolara, nasuprot 57 milijuna dolara u istom razdoblju godine ranije.

Potražnja za Intelovim čipovima se stišala nakon dvije godine snažnog rasta potaknutog radom na daljinu tijekom pandemije, što je navelo američkog proizvođača da se okrene smanjenju troškova.

Za ovu se godinu tako obvezao smanjiti troškove za tri milijarde dolara, s ciljem ostvarivanja ušteda u iznosu od osam do 10 milijardi dolara do kraja 2025. godine.

Tagovi: Intel, Tower Semiconductor, Tewer
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE