GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intel najveći gubitnik godine u sastavu Dow Jonesa

Intel najveći gubitnik godine u sastavu Dow Jonesa
GUBITNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2022 / 18:00
Autor: SEEbiz / CNN
NEW YORK - Poluvodiči su u svemu. Telefonima, laptoprima, televizorima. Čak i u našim automobilima. Ali zabrinutost zbog globalne recesije i stalne brige oko nestašica opskrbe koje proizlaze iz dugotrajnih obustava rada u Aziji povezanih s pandemijom tijekom posljednje dvije godine štete vrhunskim tvrtkama čipova.

Dionice Intela pale su za više od 45% ove godine, što ih čini najvećim gubitnikom u sastavu Dow Jonesa. Intel se bori unatoč dobro oglašenim planovima za izgradnju više tvornica u Sjedinjenim Državama i zapošljavanje više kod kuće. Predsjednik Biden je čak obišao novi Intelov pogon u Ohiju na ceremoniji polaganja kamena temeljca.

Intel nije jedina tvrtka za proizvodnju čipova koja ove godine prolazi kroz teške trenutke.

Dionice poluvodičkih rivala Nvidije (NVDA) i AMD-a (AMD) pale su za više od 50%. Problemi u opskrbnom lancu i strahovi od brzog usporavanja gospodarstva opterećuju cijeli sektor. Referentni Philadelphia Semiconductor Index (SOX), pao je gotovo 40% u 2022.

Ali Intel zaostaje već neko vrijeme. Dionicama se sada trguje na najnižoj razini od svibnja 2016. Dionice su pale za više od 25% u posljednjih pet godina, dok se SOX više nego udvostručio, Nvidia je porasla za gotovo 200%, a AMD je skočio više od 400%.

Može li novi CEO Pat Gelsinger (preuzeo je 2021.) preokrenuti Intel? Ulagači bi Gelsingeru mogli dati više vremena da vrati tvrtku na pravi put.

Nejasno je koliko vremena. Gelsingerov prethodnik, Bob Swan, bio je izvršni direktor tek nešto više od dvije godine. Swan je preuzeo mjesto Briana Krzanicha, koji je odstupio 2018. nakon što je otkrio "'prošlu sporazumnu vezu" sa zaposlenikom Intela.

Jedan upravitelj fonda koji posjeduje dionice misli da će Gelsinger uspjeti vratiti Intelu staru slavu. No rekao je da će za to trebati vremena i da ulagači još ne moraju žurno ulaziti u dionice.

"Ne mislim da postoji osjećaj hitnosti za kupnju. Ali dugoročno, mislim da će Intel ispraviti stvar", rekao je Jeff Travis, upravitelj portfelja Oak Associates Funds.

Travis posjeduje Intel u fondu Red Oak Technology Select.

Travis misli da su dionice poluvodiča još uvijek dobra "sekularna industrija rasta" i da su procjene sada atraktivne s obzirom na to koliko su dionice oštro pale.

Rekao je da su tvrtke za proizvodnju čipova KLA (KLAC) i Kulicke and Soffa (KLIC), koje prodaju proizvode velikim proizvođačima poluvodiča, te Ambarella (AMBA), čiji se čipovi za video obradu koriste u automobilima, najbolji izbor.

Dakle, je li najgore prošlo za ove i druge tvrtke poluvodiča? Analitičari Goldman Sachsa ne misle tako. U petak su smanjili svoje procjene prihoda i zarade za predvodnike memorijskih čipova Micron (MU), koji će izvijestiti o zaradi u četvrtak, kao i za Western Digital (WDC).

"Postojao je niz negativnih podataka o industriji", primijetili su analitičari, ukazujući na oprezne komentare o potražnji od strane Intela, AMD-a i Nvidije posljednjih tjedana.

Analitičari Goldmana dodali su da postoji "slabost na krajnjim tržištima računala, poslovnih poslužitelja i pametnih telefona". Tako da bi uskoro moglo doći do dna za glavne kompanije čipova.

Rujan je povijesno najgori mjesec za burzu. Pokazalo se da ovaj rujan nije iznimka.

Dow je u dosadašnjem tijeku rujna pao više od 6% i nije daleko od najniže razine u 52 tjedna. To slijedi pad od više od 4% u kolovozu. Indeksi S&P 500 i Nasdaq prošli su čak i gore, strmoglavo pavši za 7%, odnosno 8%.

Može li se tržište ipak oporaviti u listopadu? Naravno, mjesec koji završava Noći vještica ima lošu reputaciju kao zastrašujući za trgovce. Wall Street je doživio neke povijesne padove u listopadu. Sjetite se primjerice 1929., 1987. ili 2008. godine.

Ali ove goleme listopadske rasprodaje zapravo su anomalije. Dionice često uživaju u snažnom usponu na kraju godine, budući da se ulagači klade na zdrav rast zarade i snažnu potrošačku potrošnju tijekom praznika.

Tagovi: Intel, poluvodiči, Dow Jones, Micron, Pat Gelsinger, Wall Street, Nvidia, kompanija AMD
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE