GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP-ICT: Prije uvođenja digitalnog poreza jasno definirati koga, kako i gdje oporezivati

HUP-ICT: Prije uvođenja digitalnog poreza jasno definirati koga, kako i gdje oporezivati
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prije bilo kakve intervencije u smislu uvođenja digitalnog poreza potrebni su jasni odgovori zakonodavca koga bi se, kako i gdje zahvatilo, pri čemu cilj ne smije biti povećanje dosadašnjeg poreznog opterećenja, smatraju u udruzi HUP-ICT.

Komentirajući na upit Hine najnovije razgovore na razini EU i OECD-a o uvođenju digitalnog poreza, u kojima je aktivno ovog tjedna sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić, iz udruge HUP-ICT (Hrvatska udruga poslodavaca-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti) napominju kako je poznato da je OECD pripremio prijedlog digitalnog poreza.

"Prema nama dostupnim podacima, EU preferira oporezivanje u okviru OECD-a, no najavljuje i da će u slučaju nepostizanja sporazuma na razini OECD-a uvesti svoj porez. No svaka država članica ima autonomne porezne propise koji nisu niti mogu biti ujednačeni na EU razini", prenosi zaključke udruge HUP-ICT o toj temi direktorica Jasminka Martinović.

Naglašava i da su prema HUP-ovim saznanjima porez na digitalne usluge u EU-u uveli Francuska, Španjolska, Velika Britanija, Italija i Austrija (porez na digitalno oglašavanje od 1. siječnja 2020.), a najavila ga je i Slovenija.

"Kada je riječ o Hrvatskoj, prije uvođenja novih poreznih nameta treba znati da je prema Eurostatovim podacima Hrvatska među državama s najvišom poreznom presijom, koju bi uvođenje novih nameta dodatno pogoršalo. Uvođenje novog nameta suprotno je i inicijativama Vlade o troškovnom i administrativnom rasterećenju gospodarstva i stvaranju boljih uvjeta za poslovanje i investicije privatnog sektora", kaže Martinović.

Posebno naglašava da HUP-ICT, osim očekivanja odgovora zakonodavca na pitanja koga, kako i gdje oporezovati, smatra i da cilj prijedloga nikako ne smije biti uvođenje posebnih digitalnih poreza koji bi mogli povećati dosadašnje porezno opterećenje poslovnih subjekata koji već plaćaju porezne obveze u državi rezidentnosti.

"Smatramo i da prijedlog ne smije imati negativan 'kaskadni' financijski učinak na 'posrednike' između nadležnih tijela i poslovnih subjekata/potencijalnih obveznika te je u tom smislu potrebna izmjena definicija na razini OECD-a vezanih uz pravila za stalnu poslovnu jedinicu i atribuciju dobiti za prihvaćanje digitalnih aktivnosti", poručuje Martinović.

Ističe da provedbena pravila moraju biti jednostavna i transparentna, kako bi ih se poslovni subjekti lako pridržavali, a porezna tijela imala nesmetan nadzor.

Susreti premijera i utjecajnih poslovnih ljudi iz svijeta dobrodošli, ako pridonose pozitivnim efektima na poduzetništvo

Iz te su udruge na upit Hine komentirali i važnost susreta premijera Andreja Plenkovića sa svjetskim poslovnim ljudima, uključujući čelnika Applea Tima Cooka ovog tjedna u Davosu, ističući kako je "dobrodošla svaka proaktivnost javne vlasti kojom se iskazuje interes za poduzetništvo i razvoj kvalitetne investicijske klime koja će privući novu dodanu vrijednost u Hrvatsku i time generirati i rast BDP-a, stvaranja novih radnih mjesta, investicija i poticanje konkurencije".

"Osiguraju li premijerovi susreti s utjecajnim poslovnim ljudima, kojih je u Davosu bio respektabilan broj, pozitivne efekte na poduzetništvo, takve bilateralne susrete svakako treba poticati. Treba nastojati pozitivna iskustva i najbolje prakse najjačih svjetskih kompanija prenijeti u hrvatsko poduzetništvo i to uklanjanjem hipernormiranosti i birokratizacije te stvaranjem potencijala za nove investicije", smatraju u udruzi HUP-ICT.

Tome dodaju i, kako kažu, činjenice da je Hrvatska ICT industrija jedna od najpropulzivnijih, a digitalna ekonomija novi generator rasta, te da uz kvalitetnu infrastrukturu postoji prostor za povećanje konkurentnosti konačnih proizvoda, rasta BDP-a, kreiranja novih poslova i povećanja produktivnosti u proizvodnji, trgovini, prometu, poljoprivredi, građevini i ugostiteljstvu.

"Za to su nam potrebne i dodatne investicije, posebno u području istraživačko-razvojnih projekta", zaključuju iz udruge HUP-ICT.

Tagovi: HUP-ICT, digitalni porez, porezni sustav,
PROČITAJ I OVO
Japan priprema pomoć kompanijama u razvoju novih tehnologija
POMOĆ
Japan priprema pomoć kompanijama u razvoju novih tehnologija

TOKIO - Japanska vlada usvojila je u utorak prijedlog zakona kojim želi pomoći kompanijama u razvoju mobilnih mreža nove generacije 5G i dronova, signalizirajući posebnu brigu za kibernetičku sigurnost.

EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji u strahu od Big Brother društva
REGULATIVA
EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji u strahu od Big Brother društva

BRUXELLES - Usred bojazni od Big Brother društva kojim vladaju strojevi, Europska unija pozvat će vlasti i tvrtke da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica.

Bezos obećao 10 milijarda dolara za borbu protiv klimatskih promjena
OBEĆANJA
Bezos obećao 10 milijarda dolara za borbu protiv klimatskih promjena
NEW YORK - Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos obećao je 10 milijarda dolara za financiranje znanstvenika, aktivista, neprofitnih i drugih organizacija koje se bore za zaštitu okoliša i za suzbijanje posljedica klimatskih promjena, objavljeno je u ponedjeljak.
Google svoj projekt javnih Wi-Fi točaka
POTEZI
Google svoj projekt javnih Wi-Fi točaka
NEW YORK - Google je odlučio ugasiti još jedan projekt, ovaj put to je projekt Google Station koji je uključivao realizaciju Wi-Fi pristupnih točki.
Apple upozorio: Bit ćemo ispod prognoza zbog koronavirusa
UPOZORENJE
Apple upozorio: Bit ćemo ispod prognoza zbog koronavirusa
SAN FRANCISCO - Apple Inc je u ponedjeljak najavio kako neće ispuniti svoje smjernice o prihodu za prvi kvartal zbog izbijanja koronavirusa koji utječu na proizvodnju i potražnju u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE