GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP-ICT: Prije uvođenja digitalnog poreza jasno definirati koga, kako i gdje oporezivati

HUP-ICT: Prije uvođenja digitalnog poreza jasno definirati koga, kako i gdje oporezivati
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prije bilo kakve intervencije u smislu uvođenja digitalnog poreza potrebni su jasni odgovori zakonodavca koga bi se, kako i gdje zahvatilo, pri čemu cilj ne smije biti povećanje dosadašnjeg poreznog opterećenja, smatraju u udruzi HUP-ICT.

Komentirajući na upit Hine najnovije razgovore na razini EU i OECD-a o uvođenju digitalnog poreza, u kojima je aktivno ovog tjedna sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić, iz udruge HUP-ICT (Hrvatska udruga poslodavaca-Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti) napominju kako je poznato da je OECD pripremio prijedlog digitalnog poreza.

"Prema nama dostupnim podacima, EU preferira oporezivanje u okviru OECD-a, no najavljuje i da će u slučaju nepostizanja sporazuma na razini OECD-a uvesti svoj porez. No svaka država članica ima autonomne porezne propise koji nisu niti mogu biti ujednačeni na EU razini", prenosi zaključke udruge HUP-ICT o toj temi direktorica Jasminka Martinović.

Naglašava i da su prema HUP-ovim saznanjima porez na digitalne usluge u EU-u uveli Francuska, Španjolska, Velika Britanija, Italija i Austrija (porez na digitalno oglašavanje od 1. siječnja 2020.), a najavila ga je i Slovenija.

"Kada je riječ o Hrvatskoj, prije uvođenja novih poreznih nameta treba znati da je prema Eurostatovim podacima Hrvatska među državama s najvišom poreznom presijom, koju bi uvođenje novih nameta dodatno pogoršalo. Uvođenje novog nameta suprotno je i inicijativama Vlade o troškovnom i administrativnom rasterećenju gospodarstva i stvaranju boljih uvjeta za poslovanje i investicije privatnog sektora", kaže Martinović.

Posebno naglašava da HUP-ICT, osim očekivanja odgovora zakonodavca na pitanja koga, kako i gdje oporezovati, smatra i da cilj prijedloga nikako ne smije biti uvođenje posebnih digitalnih poreza koji bi mogli povećati dosadašnje porezno opterećenje poslovnih subjekata koji već plaćaju porezne obveze u državi rezidentnosti.

"Smatramo i da prijedlog ne smije imati negativan 'kaskadni' financijski učinak na 'posrednike' između nadležnih tijela i poslovnih subjekata/potencijalnih obveznika te je u tom smislu potrebna izmjena definicija na razini OECD-a vezanih uz pravila za stalnu poslovnu jedinicu i atribuciju dobiti za prihvaćanje digitalnih aktivnosti", poručuje Martinović.

Ističe da provedbena pravila moraju biti jednostavna i transparentna, kako bi ih se poslovni subjekti lako pridržavali, a porezna tijela imala nesmetan nadzor.

Susreti premijera i utjecajnih poslovnih ljudi iz svijeta dobrodošli, ako pridonose pozitivnim efektima na poduzetništvo

Iz te su udruge na upit Hine komentirali i važnost susreta premijera Andreja Plenkovića sa svjetskim poslovnim ljudima, uključujući čelnika Applea Tima Cooka ovog tjedna u Davosu, ističući kako je "dobrodošla svaka proaktivnost javne vlasti kojom se iskazuje interes za poduzetništvo i razvoj kvalitetne investicijske klime koja će privući novu dodanu vrijednost u Hrvatsku i time generirati i rast BDP-a, stvaranja novih radnih mjesta, investicija i poticanje konkurencije".

"Osiguraju li premijerovi susreti s utjecajnim poslovnim ljudima, kojih je u Davosu bio respektabilan broj, pozitivne efekte na poduzetništvo, takve bilateralne susrete svakako treba poticati. Treba nastojati pozitivna iskustva i najbolje prakse najjačih svjetskih kompanija prenijeti u hrvatsko poduzetništvo i to uklanjanjem hipernormiranosti i birokratizacije te stvaranjem potencijala za nove investicije", smatraju u udruzi HUP-ICT.

Tome dodaju i, kako kažu, činjenice da je Hrvatska ICT industrija jedna od najpropulzivnijih, a digitalna ekonomija novi generator rasta, te da uz kvalitetnu infrastrukturu postoji prostor za povećanje konkurentnosti konačnih proizvoda, rasta BDP-a, kreiranja novih poslova i povećanja produktivnosti u proizvodnji, trgovini, prometu, poljoprivredi, građevini i ugostiteljstvu.

"Za to su nam potrebne i dodatne investicije, posebno u području istraživačko-razvojnih projekta", zaključuju iz udruge HUP-ICT.

Tagovi: HUP-ICT, digitalni porez, porezni sustav
PROČITAJ I OVO
Tencent najavljuje 64 milijarde eura ulaganja u tehnološku infrastrukturu u Kini
INVESTICIJE
Tencent najavljuje 64 milijarde eura ulaganja u tehnološku infrastrukturu u Kini
PEKING - Kineski tehnološki div Tencent najavio je da će u sljedećih pet godina uložiti 500 milijardi juana (64 milijarde eura) u tehnološku infrastrukturu u matičnoj zemlji, uključujući računalstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost.
Kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih aplikacija, raste otpor javnosti
NADZOR
Kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih aplikacija, raste otpor javnosti

PEKING - Lokalne kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju koronavirusa u zemlji, no te najave izazvale su bojazan o privatnosti i sigurnosti osobnih podataka.

Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala eliminirati činjenične pogreške
REGULATIVA
Wikipedia uvodi nova pravila koja bi trebala eliminirati činjenične pogreške
NEW YORK - Poznata internetska enciklopedija Wikipedia uskoro bi trebala dobiti nova pravila ponašanja kako bi se spriječila različita neželjena ponašanja.
YouTube uvodi zanimljivu opciju
OPCIJE
YouTube uvodi zanimljivu opciju
NEW YORK - YouTube obiluje raznovrnim videozapisima i zbog toga je popularan među korisnicima koji često izgube pojam o vremenu kada ih gledaju i kasno idu na spavanje te budu iscrpljeni i pospani.
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
REZOVI
IBM potvrdio kako su otpuštanja neminovna
NEW YORK - Kriza izazvana epidemijom i dalje uzima danak što se tiče poslovnih aktivnosti. Ovaj put to je tvrtka IBM koja je sama utvrdila kako će otpuštati ljude, no nije specificirala koliko će njihovih radnika biti raspušteno ni u kojim uredima američke tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE