GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove

Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 10:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Huawei i Nova-Wind predstavili su inovativno rješenje za prepoznavanje požara u grčkim šumama. Projekt koristi 5G tehnologiju, kao i algoritme te umjetnu inteligenciju i robotiku dronova.

Program Elevate Greece inicijativa je Ministarstva razvoja i ulaganja, a namijenjen je identificiranju perspektivnih startupa i podržavanju njihovog rasta. Tako se Huawei udružio s PROBOTEK-om i preuzeo financiranje pilot projekta. Nova-Wind je u ovom projektu telekomunikacijski partner za povezivost, a startup tvrtka PROBOTEK nudi rješenje za sustav ranog otkrivanja.

„Ovaj projekt je važan za našu zemlju budući da, na pilot razini, implementira mogućnosti novih tehnologija u cilju zaštite okoliša, a posebno zaštite naše nacionalne baštine. Da bismo je sačuvali, moramo zaštititi floru i faunu naše zemlje. U tim nastojanjima vrhunske tehnologije imaju ključnu ulogu dajući doprinos ne samo zaštiti šuma, već i općenito suočavanju s klimatskom krizom. Zahvaljujem se Huaweiju Grčka i Nova-Wind koji svojom suradnjom otvaraju put rješenjima za preventivnu detekciju požara, a općenito i u području zaštite okoliša i primarne proizvodnje”, istaknuo je Georgios Georgantas, ministar ruralnog razvoja i hrane u pozdravnom govoru na predstavljanju projekta.
Program za otkrivanje požara koristi sustav ranog upozorenja za identifikaciju požara koristeći senzore i dronove kako bi na vrijeme upozorio na problem.

Nikos Lazaris, generalni direktor Huaweija, istaknuo je:

"Mi u Huaweiju čvrsto vjerujemo da vrhunske tehnologije mogu pomoći u boljoj zaštiti građana i okoliša. Kao službeni pružatelji podrške inicijativi Ministarstva razvoja i ulaganja Elevate Greece, Huawei je već financijski pomogao startupima koji posluju u tehnološkom sektoru Industrije 4.0, a sada podržavamo PROBOTEK financiranjem ovog pilot programa preventivnog otkrivanja požara. Veselimo se budućim partnerstvima sa startupima u ključnim tehnološkim sektorima za dobrobit društva i prirodna bogatstva zemlje."

Program za otkrivanje požara funkcionira tako da su senzori instalirani na strateškim točkama u parku i međusobno su povezani s platformom za upravljanje incidentima i dronom. Dron obavlja redovne nadzorne letove kao i letove u hitnim slučajevima u slučaju indikacija senzora. Za otkrivanje dima ili požara koriste se specifični algoritmi koji analiziraju sliku i šalju podatke u kontrolni centar. U slučaju nužde, dron detektira dim ili vatru kroz kameru i šalje upozorenje kontrolnom centru. Odmah po detekciji dima, dron se upućuje ne to mjesto kako bi potvrdio incident, a zatim se dron ili vraća u svoju bazu ili bilježi napredovanje požara.

Rezultat je trenutna identifikacija početne točke požara, praćenje udaljenih područja u stvarnom vremenu, rano vizualno otkrivanje dima i požara, a posljedično i zaštita ljudskih života.

Christos Dimas, zamjenik ministra za istraživanje i tehnologiju naglasio je:

„Partnerstvo između Huaweija i Nova-Wind s PROBOTEK-om predstavilo je inovativni pilot program za detekciju požara koji koristi 5G tehnologiju, umjetnu inteligenciju, algoritme i najsuvremenije dronove. Ovo je sustav ranog upozorenja i identifikacije ekstremnih događaja kao što su požari, za koji se očekuje da će pomoću senzora i dronova pomoći u rješavanju fenomena s društvenim, ekološkim i ekonomskim utjecajima. Poslovna sinergija tvrtki iz tehnološkog sektora s novim poduzećima unutar platforme Elevate Greece dobar su primjer kako možemo raditi na talentu, idejama i ljudskim resursima koje imamo da odgovorimo na izazove našeg vremena. Iskrene čestitke kreatorima i sudionicima ove inicijative koji ulijevaju povjerenje da grčki inovacijski ekosustav sada ima potencijal i alate za postizanje suradnje i sjajnih rezultata“.

Ovaj projekt predstavlja vrlo važno rješenje za zaštitu okoliša i života ljudi, a dokazuje i ulogu novih tehnologija u borbi protiv klimatskih promjena s kojima se suočavamo

Tagovi: Huawei, Nova-Wind, Elevate Greece, Nikos Lazaris, rješenje za detekciju dima u šumama, 5G tehnologija, dronovi
PROČITAJ I OVO
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
TREND
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
NEW YORK - Disney stječe sve više pretplatnika i prema broju prestiže Netflix zbog čega će u SAD-u lansirati i novu uslugu za streaming u prosincu.
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
PAMETNI SATOVI
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics Co., d.o.o. najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima.
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
INTERNET DEFLACIJA
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
NEW YORK - Internet kupovina do pojave pandemije dugo je bila otporna na inflaciju. Online cijene počele su rasti u lipnju 2020. godine i povećanje je trajalo sve do srpnja ove godine kada su pale jedan posto u odnosu na lani.
Amazon preuzima iRobot
ŠIRENJE
Amazon preuzima iRobot
SAN FRANCISCO - Amazon će dodatno proširiti svoj asortiman proizvoda za pametni i povezani dom, preuzimanjem američke kompanije iRobot.
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
PODRŠKA
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
SAN FRANCISCO - Istraživači tvrtke McAfee otkrili su zlonamjerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija te upozorili da bi korisnici mogli biti izloženi riziku od napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE