GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google već mjesecima pruža drugačije rezultate pretraživanja, evo zašto

Google već mjesecima pruža drugačije rezultate pretraživanja, evo zašto
ŠTO SE DOGAĐA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2023 / 10:21
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Google je od svibnja počeo uvoditi novi oblik pretraživanja koji koristi programe generativne umjetne inteligencije, jer su analitičari zaduženi za praćenje tržišta sugerirali nesigurnu budućnost za tehnološkog diva, nakon pojave ChatGPT-ja. I ranije smo pisali o novim načinima nuđenja odgovora nakon pretrage na Googleu i drugim tražilicama, no sada, čini se, taj trend raste.

Njihov novi program Search Generative Experience (SGE) koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje sažetaka kao odgovor na neka pretraživanja. Tako korisnici na vrhu pretrage dobiju sažetak s najvažnijim informacijama onoga što su tražili, a potom i poveznice kako bi mogli pročitati više o temi. Ovaj oblik pružanja rezultata pretraživanja testira se u SAD-u, Japanu i Indiji te Reuters daje primjer kako za pretraživanje »Tko je Jon Fosse« – nedavni dobitnik Nobelove nagrade za književnost – novi program unutar Googleove tražilice ponudi tri paragrafa o piscu i njegovim djelima.

Zatim slijede poveznice na kojima se više o Fosseu može pročitati na Wikipediji, NPR-u, The New York Timesu i drugim internetskim stranicama. To će naravno imati veliki utjecaj na vlasnike internetskih stranica, jer ako žele spriječiti Googleovu umjetnu inteligenciju da koristi njihov sadržaj za generiranje tih sažetaka, moraju koristiti isti alat koji bi također spriječio njihovo pojavljivanje u rezultatima Google pretraživanja, što bi ih učinilo gotovo nevidljivima na internetu

Iz Googlea navode kako su sažeci koje je generirala umjetna inteligencija napisani koristeći više izvora, odnosno, internetskih stranica te da su osmišljeni kao polazna točka za daljnje pretraživanje. No, ova je mogućnost izazvala zabrinutost među izdavačima. Predstavnici četiriju velikih izdavača rekli su za Reuters, pod uvjetom anonimnosti, da su zabrinuti kako će to utjecati na posjet stranicama, hoće li oni biti navedeni kao izvor informacija koje se pojavljuju u sažecima, kao i oko točnosti sažetaka.

Naravno, najveća točka prijepora je novac, izdavači žele dobiti naknadu za sadržaj na kojem Google i druge UI tvrtke obučavaju svoje programe umjetne inteligencije.

Tagovi: Google, umjetna inteligencija, tražilica, pretraživanje
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE