GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google protiv uključivanja konkurencije u istragu o tržišnom natjecanju u Njemačkoj

Google protiv uključivanja konkurencije u istragu o tržišnom natjecanju u Njemačkoj
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 12:44
Autor: SEEbiz
BERLIN - Američki tehnološki div Google zatražio je od njemačkog suda zaštitu poslovnih tajni nakon odluke regulatora za tržišno natjecanje o uključivanju konkurencije u istragu o zloupotrebi dominantne tržišne pozicije.

Regulator istražuje iskorištava li Google dominantnu poziciju na tržištu infotainment sustava u vozilima. U lipnju prošle godine Bundeskartellamt je upozorio Google da krši propise o ravnopravnom natjecanju postupkom dodjele licenci za usluge infontaintmenta budući da ih nudi samo u paketu 'Google Automotive Services'.

Kompanija također nudi određenim proizvođačima automobila mogućnost podjele prihoda od oglašavanja samo ako u vozila ugrade Google Assistant.

Googleove usluge moraju biti standard u vozilima s paketom 'Google Automotive Services' i kompanija otežava odnosno odbija interoperabilnost sustava s uslugama konkurencije, utvrdili su.

'Niz Googleovih postupaka u dodjeli licenci za Google Maps, Google Assistant i Google Play u vozilima nespojiv je s našim propisima o velikim digitalnim koncernima', zaključio je regulator.

Google je ponudio rješenja, a Bundeskartellamt je zatražio mišljenje konkurentskih tvrtki o njegovim prijedlozima, uključivši u istragu kompaniju specijaliziranu za satelitsku navigaciju TomTom i pružatelja usluge glasovnog asistenta Cerence.

Američki digitalni div smatra da je regulator otišao predaleko, objasnio je pred sudom Googleov odvjetnik. Konkurenciji nisu potrebni detalji o uslugama već samo opća slika, naveo je.

Predstavnik regulatora istaknuo je pak pred sudom da konkurenti najbolje poznaju tržište i da će bolje procijeniti relevantne kriterije. Nije poznato kada će sud donijeti presudu, napominje agencija dpa.

Tagovi: Google, konkurencija, njemačka, Google Maps, Google Assistant, Google Play
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE