GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google na meti tužbe 32 europske medijske grupacije

Google na meti tužbe 32 europske medijske grupacije
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 21:52
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Google je u srijedu pogođen tužbom vrijednom 2,1 milijardu eura (2,3 milijarde dolara) od strane 32 medijske grupe uključujući Axel Springer i Schibsted, tvrdeći da su pretrpjeli gubitke zbog prakse tvrtke u digitalnom oglašavanju.

Dionice tvrtke sa sjedištem u Mountain Viewu u Kaliforniji pale su za više od 2%.

Potez grupe - koja uključuje izdavače u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Španjolskoj i Švedskoj - dolazi u trenutku kada antimonopolska regulatorna tijela također češljaju Googleovu oglašivačku tehnologiju.

"Uključene medijske tvrtke pretrpjele su gubitke zbog manje konkurentnog tržišta, što je izravna posljedica Googleovog lošeg ponašanja", stoji u priopćenju koje su izdali njihovi odvjetnici Geradin Partners i Stek.

"Bez Googleove zlouporabe svog dominantnog položaja, medijske tvrtke bi dobile znatno veće prihode od oglašavanja i platile niže naknade za usluge oglasne tehnologije. Ključno je da su ta sredstva mogla biti reinvestirana u jačanje europskog medijskog krajolika", rekli su odvjetnici.

Naveli su kaznu od 220 milijuna eura francuskog tijela za tržišno natjecanje protiv Googlea zbog njegovog poslovanja s tehnologijom oglašavanja 2021., kao i optužbe Europske komisije prošle godine kako bi poduprli tužbu svoje grupe.

"Ako se provede regulatorni nadzor, Google će možda morati smanjiti svoje prakse i pružiti dosljednije, predvidljivije cijene svojim oglašivačima", rekao je D.A. Gil Luria, analitičar Davidson & Co, rekao je.

Tužba dolazi u trenutku kada se Googleov osnovni oglašivački posao suočava s egzistencijalnom prijetnjom prelaska na generativni AI chat, dodao je Luria.

U izjavi, glasnogovornik Googlea rekao je da se tvrtka protivi tužbi, dodajući da je ona "spekulativna i oportunistička".

"Google konstruktivno surađuje s izdavačima diljem Europe... (Naši alati za oglašavanje) prilagođavaju se i razvijaju u partnerstvu s tim istim izdavačima."

Tagovi: Google, Springer, Schibsted, oglašavanje
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE