GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT

Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 18:00
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom umjetne inteligencije dok raste pritisak na tvrtku da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezični model Gemini uključivat će paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, tvrtka planira licencirati Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. prosinca programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri također će moći graditi s Gemini Nano. Gemini će se također koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u (masovno razumijevanje višezadaćnog jezika), koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, povijest, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, tvrtka je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

"Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova diljem Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha", napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. "Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizirati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video."

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenut će "Bard Advanced", koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovoditelji u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u.

Ažuriranje dolazi osam mjeseci nakon što je pretraživački div prvi put pokrenuo Bard i godinu dana nakon što je OpenAI pokrenuo ChatGPT na GPT-3.5. U ožujku ove godine, startup pod vodstvom Sama Altmana lansirao je GPT-4. Rukovoditelji su u utorak izjavili da je Gemini Pro bolji od GPT-3.5, ali su izbjegavali pitanja o tome kako stoji u odnosu na GPT-4.

Na pitanje planira li Google naplaćivati pristup "Bard Advanced", Googleov generalni direktor za Bard, Sissie Hsiao, rekao je da je usredotočen na stvaranje dobrog iskustva i da još nema nikakvih detalja o monetizaciji.

Kada su ga na brifingu za novinare upitali ima li Gemini neke nove mogućnosti u usporedbi s LLM-ovima trenutne generacije, Eli Collins, potpredsjednik proizvoda u Google DeepMind-u, odgovorio je: "Pretpostavljam da ima", ali da još uvijek radi na razumijevanju novih mogućnosti Gemini Ultra.

Google je navodno odgodio lansiranje Geminija jer nije bio spreman, vraćajući sjećanja na tvrtkovo teško uvođenje svojih AI alata početkom godine.

Više je novinara pitalo o kašnjenju, na što je Collins odgovorio da testiranje naprednijih modela traje dulje. Collins je rekao da je Gemini najopsežniji model umjetne inteligencije koji je tvrtka napravila i da ima "najopsežnije procjene sigurnosti" od svih Googleovih modela.

Collins je rekao da je, unatoč tome što je najveći model, Gemini Ultra znatno jeftiniji za posluživanje. "Nije samo sposobniji, već je i učinkovitiji", rekao je. "Još uvijek nam je potrebno značajno računanje za treniranje Geminija, ali postajemo mnogo učinkovitiji u smislu naše sposobnosti treniranja ovih modela."model, Gemini

Tagovi: Google, Gemini, ChatGPT
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE