GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google Bard od sada dostupan i u Hrvatskoj

Google Bard od sada dostupan i u Hrvatskoj
DOSTUPNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2023 / 13:38
Autor: SEEbiz / Bug.hr
SAN FRANCISCO - Prije pet mjeseci lansirani Googleov chatbot Bard, pogonjen umjetnom inteligencijom i velikim jezičnim modelom za dijalog, LaMDA, napokon je (bez VPN-a i drugih metoda) službeno dostupan građanima Europske unije, pa tako i Hrvatske.

Iz Googlea je objavljeno kako će Bard sada funkcionirati u više od 40 jezika, među kojima se nalazi i hrvatski, kao i u velikoj većini svijeta – točnije, u više od 230 zemalja i teritorija.

Najveća je ovo teritorijalna i funkcionalna ekspanzija Barda otkako je predstavljen. Osim spomenutoga, Bard dobiva i dvije nove korisne funkcije – prva omogućava poslušati njegove odgovore, tj. sve što vam ovaj AI chatbot ispiše kao odgovor na pitanje, može vam i pročitati naglas (text-to-speech). I ovdje je dostupna podrška za hrvatski jezik, koja, moramo priznati, djeluje prilično prirodno te dobro čita hrvatske tekstove.

Druga nova funkcionalnost vezana je uz fino podešavanje Bardovog ponašanja. Korisnicima je na raspolaganju ukupno pet opcija, pa tako tekstualni odgovori chatbota mogu biti jednostavni, kratki, dugi, profesionalni ili opušteni. Ova značajka za sada je dostupna samo na engleskom jeziku, ali Google obećava da će je uskoro proširiti i na ostale jezike.

Uz to, Bard i dalje omogućava pohranu razgovora, kako bi im se korisnik u budućnosti mogao vratiti, ima funkciju pisanja programskog koda (zadaci također mogu biti na jednom od preko 40 svjetskih jezika), ali i izravnog dijeljenja chatova s drugim korisnicima putem jedinstvenog linka.

Multimodalnost Barda iskazuje se u tome što uz tekst, za zadavanje "prompta" može biti korištena i grafička datoteka. Google je u te svrhe spojio ovaj chatbot s mogućnostima sustava Google Lens, koji prepoznaje sadržaj slike. To znači da u Bard možete dodati bilo kakvu sliku i od njega zatražiti, primjerice, analizu ili opis. I ova značajka dostupna je trenutačno samo na engleskom, uz najavu skorog širenja na ostale jezike.

Tagovi: Google Bard, Google
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE