GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Finska ipak nije zabranila opremu Huaweija i ZTE-a

Finska ipak nije zabranila opremu Huaweija i ZTE-a
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
HELISNKI - Finski parlament u ponedjeljak je odobrio zakon koji će vlastima omogućiti da zabrane telekomunikacijsku opremu kada sumnjaju da njezina upotreba „ugrožava nacionalnu sigurnost i nacionalnu obranu“.

Za razliku od susjedne Švedske, ta nordijska zemlja iz koje potječe Nokia, nije zabranila opremu po zemlji podrijetla ili izričito spomenula proizvođače poput kineskog Huaweija ili ZTE-a.

Švedska je u listopadu zabranila kineskim tvrtkama da sudjeluju na natječajima za 5G tehnologiju na svom teritoriju.

Huawei je u središtu spora između Kine i Sjedinjenih Država. Washington tvrdi da kineska vlada može koristiti 5G tehnologiju te tvrtke kao alat za špijuniranje, što Huawei odbacuje.

U novom finskom zakonu stoji da se regulacija odnosi samo na kritične dijelove telekomunikacijske mreže, prenosi Reuters.

Europska unija je u siječnju objavila smjernice za svojih 27 članica u kojima preporučuje restrikciju ili zabranu ulaska visokorizičnih tvrtki poput Huaweija u svoje telekomunikacijske sustave.

„Međunarodna rasprava o sigurnosti mreža se nažalost usredotočila samo na kineske tvrtke iako znamo da se ranjivosti mogu pronaći u opremi svih proizvođača“, objavila je glasnogovornica Huaweija.

„Finski zakon ipak ima realističniji pristup koji se odnosi na opremu, ne na dobavljače“, dodala je.

U zakonu stoji da se on može primjenjivati retroaktivno, a vlada će platiti odštetu za eventualno uklanjanje sporne opreme.

Iako su Nokia i švedski Ericsson najveći dobavljači u Finskoj, telekomunikacijske tvrtke Elisa i DNA Oyj u postavljanju 5G mreže koriste dijelove proizvedene u Kini.

Tagovi: Finska, Huawei, kompanija ZTE, Nokia, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE