GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Facebook pod pritiskom američkih vlasti: Instagram na prodaju?

Facebook pod pritiskom američkih vlasti: Instagram na prodaju?
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 16:42
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
NEW YORK - Četrdeset američkih država i Federal Trade Commision koordinarno napadaju Facebook optužbama da je tehnološki div stekao monopolnu poziciju te guši razvoj konkurencije.

Posebno zanimljiva točka napada FTC-a i saveza američkih država u tužbi protiv Facebooka su njegove ključne velike akvizicije; Instagram i WhatsApp. Ako država uspije u namjeri da razbije carstvo Marka Zuckerberga to bi bio veliki udar na potencijale rasta prihoda, razvoja i tržišnih pozicija Facebooka.

Facebook je kupio Instagram 2012. godine za samo 715 milijuna, dok je dvije godine kasnije deal preuzimanja WhatsAppa bio težak impresivnih 22 milijarde dolara. Oba preuzimanja dobila su zeleno svjetlo regulatora.

Instagram je nakon preuzimanja za Facebook postao ključni generator rasta prihoda. U 2019. godini Instagram je uprihodio 20 milijardi dolara, što predstavlja 29 posto Facebookove ukupne prodaje. Procjenjuje se kako su Instagramovi prihodi u 2020. godini već narasli na 28,1 milijardi ili čak 37 posto ukupnih Facebookovih prihoda. Taj rast prihoda Instagrama od 8,1 milijardi dolara u godini dana predstavlja najveći dio cjelokupnog Facebookovog rasta, pa je jasno kako bi sudska odluka o tome da moraju prodati Instagram za Zuckerberga bila najteži udarac u povijesti kompanije.

Za razliku od Instagrama, WhatsApp, kojeg je Zuckerberg platio puno više, još ne donosi zaradu, ali je za Facebook postao platforma preko koje namjerava razviti veliki biznis s e-plaćanjima i e-uslugama. Stoga Facebook i od WhatsAppa očekuje veliki rast prihoda. Puno su uložili u razvoj novih usluga, te bi razvod s WhatsAppom također predstavljao bolni lom.

Ne treba zaboraviti kako su Instagram i WhatsApp bili ključni u internacionalnoj razvojnoj strategiji Facebooka. Stoga danas WhatsApp i Instagram po broju korisnika nadmašuju svog vlasnika, Facebook, na velikim tržištima poput Brazila i Indije. Primjerice, u Indiji WhatsApp ima 100 milijuna više korisnika nego Facebook. U Japanu pak Instagram ima 70 posto više korisnika nego njegov vlasnik.

Pri ovome treba voditi računa da je Instagram platforma za puno mlađe korisnike. U Sjedinjenim Američkim Državama 72 posto korisnika Instagrama su tinejdžeri.

Tagovi: Facebook, Instagram, WhatsApp, Mark Zuckerberg
PROČITAJ I OVO
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
SUKOBI
Google i europski telekomi u sporu oko troškova novih mobilnih mreža
BRUXELLES – Google je u ponedjeljak otklonio pozive europskih telekomunikacijskih kompanija da preuzme dio troškova gradnje novih mobilnih mreža, naglasivši da su već uložili milijune u internetsku infrastrukturu.
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
PODACI
HT na Biokovu postavio IoT uređaje za prikupljanje meteoroloških podataka
BRELA - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.
Je li filmovima zaista mjesto na streaming servisima?
STREAMING
Je li filmovima zaista mjesto na streaming servisima?
ZAGREB - Iako neki smatraju da su filmovi ipak prije svega namijenjeni gledanju u kinima, činjenica je da ih je sve više dostupno na različitim streaming servisima.
Intel najveći gubitnik godine u sastavu Dow Jonesa
GUBITNICI
Intel najveći gubitnik godine u sastavu Dow Jonesa
NEW YORK - Poluvodiči su u svemu. Telefonima, laptoprima, televizorima. Čak i u našim automobilima. Ali zabrinutost zbog globalne recesije i stalne brige oko nestašica opskrbe koje proizlaze iz dugotrajnih obustava rada u Aziji povezanih s pandemijom tijekom posljednje dvije godine štete vrhunskim tvrtkama čipova.
Gruntek je pobjednik FoodTech Startup Competitiona
USPJESI
Gruntek je pobjednik FoodTech Startup Competitiona
ROVINJ – „Modifikacijom prehrambenih navika potrošača napravili smo mali korak prema velikim i potrebnim promjenama te vratili ljude prirodi“, naglasio je to Tino Prosenik, direktor startupa Gruntek.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE