GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska unija razmatra zabranu tehnologije za prepoznavanje lica

 Europska unija razmatra zabranu tehnologije za prepoznavanje lica
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2020 / 21:56
Autor: SEEbiz / Zimo.hr
BRUXELLES - Iz Bruxellesa je stigla vijest koja je zaprepastila tehnološku industriju, posebice one koje proizvode sustave za prepoznavanje lica. 

Kako je objavio Euroactiv, Europska komisija razmatra zabranu te tehnologije na tri do pet godina kako bi se procijenio njen utjecaj i rizici. Hrvatski MUP je navodno za 2,8 milijuna kuna kupio uređaje kojima bi u nekoliko sekundi mogli identificirati lica oko 3000 ljudi. 

Mogućnosti uporabe tehnologije su brojne, no brojni su i potencijalni načini zlouporabe prepoznavanja lica te bi masovna upotreba te tehnologije u javnom prostoru mogla značiti konačni čavao u lijes naše privatnosti i sigurnosti.

Zbog takve situacije Europska komisija razmišlja o privremenoj zabrani korištenja tehnologije prepoznavanja lica tijekom razdoblja od tri do pet godina. Tijekom tog vremena regulatorna tijela pokušat će pronaći načine i izglasati nove zakone s kojima će zabraniti i pokušati spriječiti zlouporabu tehnologije. Iznimka bi mogli biti samo sigurnosni projekti, kao i projekti istraživanja i razvoja.

Nova pravila koja želi nametnuti EK odnosila bi se i na developere, odnosno osobe koje razvijaju aplikacije bazirane na korištenju umjetne inteligencije i prepoznavanja lica, kao i na same korisnike. Također, Europska komisija potaknula je i zemlje Europske unije na stvaranje posebnih tijela koja bi nadgledala provedbu tih pravila.

Tehnologija prepoznavanja lica najviše se koristi u Kini, no sve više i u Europi te je nedavno objavljeno kako i MUP RH najavio nabavku takve tehnologije. Naravno, iako je pohvalno svako korištenje tehnologije koja će pomoći u hvatanju i uhićenju kriminalaca, što automatski povećava sigurnost u državama, jasno je kolika bi bila opasnost da se takva tehnologija koristi na ilegalan način ili da završi u krivim rukama.

Tagovi: Europska unija, tehnologija za prepoznavanje lica
PROČITAJ I OVO
STORM Computers akvizirala tvrtku Poligon
AKVIZICIJE
STORM Computers akvizirala tvrtku Poligon
ZAGREB - STORM Computers, poznata IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.
Poruke otkrile kako su se posvađali Elon Musk i šef Twittera
SVAĐA
Poruke otkrile kako su se posvađali Elon Musk i šef Twittera

NEW YORK - U suđenju Twitteru protiv najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, koji je isprva najavio kupnju ove društvene platforme, a potom odustao, objavljene su poruke koje pokazuju kako je došlo do njegovog sukoba s direktorom tvrtke Paragom Agrawalom.

Ericsson gradi 5G mrežu na Grenlandu
5G
Ericsson gradi 5G mrežu na Grenlandu
KOPENHAGEN - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson potpisao je ugovor o gradnji mobilne 5G mreže na Grenlandu, koja će u početku pokrivati tri grada, objavila je u petak grenlandska telekomunikacijska kompanija Tusass.
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
APLIKACIJE
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
NEW YORK - Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju Solvo koja olakšava kriptoulaganja.
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE