GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Od 2024. kreće ogromna promjena oko punjača za mobitele, laptope, tablete...

EU: Od 2024. kreće ogromna promjena oko punjača za mobitele, laptope, tablete...
PUNJAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2023 / 13:43
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Od 2024. godine svi mobiteli, tableti i kamere morat će imati jednak punjač. Utor poznat i kao USB-C postaje standard u EU i svi će mu se morati prilagoditi.

Podsjetila je na to današnjom objavom i Europska komisija. "Čekanje je gotovo. Od 2024. godine USB-C će biti standard za sve elektroničke uređaje u EU. Od 2024. godine više nećemo slušati: 'Oprosti, nemam taj kabel'", piše Europska komisija, dodajući da se učinci već vide.

Ova odluka, na kojoj godinama radi i za koju se zalaže SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan, donesena je prije nekoliko godina. No, proizvođači su dobili vremena za prilagodbu. Vijeće EU dalo je konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektroničke uređaje još ranije.

"Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjet će novac i vrijeme te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada", izjavio je prošle godine Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine.

Novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1.1. Proizvođači i prodavači imaju još vremena za prilagodbu.

"Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU morat će biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Od proljeća 2026. obveza će se proširiti i na prijenosna računala", objavio je Europski parlament u listopadu.

"Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalni fotoaparati, slušalice i slušalice s mikrofonom, konzole za videoigre i prijenosni zvučnici, e-čitači, tipkovnice, miševi, prijenosni navigacijski sustavi, slušalice i prijenosna računala koja se mogu puniti kabelom morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom", detaljno opisuje EK.

USB-C utori su najčešći i najstandardniji način punjenja i spajanja mobitela i druge elektroničke opreme. No, popularni iPhone ima drugačiju vrstu utora. Oni su već ove godine u EU počeli prodavati mobitele s USB-C utorom.

Krajem 2021. godine, kad je ova odluka objavljena, izrazili su zabrinutost.

"Ostajemo zabrinuti da će striktna regulacija kojom se nalaže jedan tip konektora gušiti inovacije umjesto da ih potiče, što će zauzvrat štetiti potrošačima u Europi i širom svijeta", poručili su iz Applea.

Tagovi: punjači, mobiteli, tableti
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE