GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan koristi Starlink satelite za otvaranje Tesline tvornice u Turskoj

Erdogan koristi Starlink satelite za otvaranje Tesline tvornice u Turskoj
MANEVAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2023 / 08:12
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je pozvao Elona Muska da njegova automobilska kompanija Tesla ima tvornicu i u Turskoj. Erdogan zapravo nastoji iskoristiti Muskove satelite Starlink kako bi ga naveo na to da Tesla ima tvornicu u Turskoj.

Erdogan je uputio poziv tokom sastanka na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. Na fotografiji sastanka nisu bili rukovodioci Tesle. U Muskovoj pratnji bila je Lauren Dreyer koja je odgovorna za poslovne aktivnosti vezane za Starlink, satelitski internet kojim upravlja još jedna Muskova kompanija - SpaceX.

Sastanku su prisustvovali izvršni direktor SpaceXa Ryan Goodnight i menadžer prodaje u SpaceXu Omar Kunbargi. Upravo je Goodnight zadužen za otvaranje novih tržišta.

Prema zvaničnom saopćenju Vlade Turske, Erdoganov poziv za otvaranje tvornice je bio odgovor na Muskov zahtjev da se dozvoli rad Starlinka u Turskoj. Iz Erdoganovog i Muskovog razgovora je uočljivo da se Musk nalazi u složenoj situaciji, jer ga Erdogan uslovljava njegovom kompanijom.

Starlink ima nekoliko hiljada satelita koji kruže oko planete Zemlje. Kompanija bilježi gubitke dok sateliti prelaze iznad država u kojima nema pristup tržištu. Kako piše američki poslovni portal Quartz, Turska je 19. najveća ekonomija svijeta, ima 85 miliona ljudi i za Starlink trenutno predstavlja mračnu tačku, jer je to jedna od država zbog koje gubi novac. Kompanija do sada nije uspjela dobiti dozvolu za poslovanje u Turskoj.

SpaceX ima dugogodišnje odnose s Turskom. Za TurkSat je u nekoliko godina lansirao više satelita, uprkos protestima armenske zajednice 2020. Armenci tvrde da su Azerbejdžanci prije tri godine koristili te satelite u sukobu protiv njih. Riječ je o sukobima u azerbejdžanskoj regiji Nagorno-Karabah koja je dominantno naseljena etničkim Armencima.

Satelitski operater ViaSat, koji je konkurencija Starlinuku, prestao je poslovati s Turskom nakon sličnih kritika. SpaceX je prošle godine lansirao prvi armenski satelit.

Tagovi: Rexep Tayyip Erdogan, Starlink, Tesla, Elon Musk, Togg
PROČITAJ I OVO
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
SOLIDNO
Span: Prihodi u prvom kvartalu porasli, neto dobit smanjena
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Poslovni prihodi Span Grupe bilježe rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 34 milijuna eura.
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Fantastični rezultati Samsunga u prvom kvartalu
SEUL - Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, objavio je da je operativna dobit skočila za 932,8% u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE