GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

E-trgovina i cloud još uvijek slabo zastupljeni među hrvatskim poduzećima

E-trgovina i cloud još uvijek slabo zastupljeni među hrvatskim poduzećima
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2020 / 08:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Informacijsku i komunikacijsku tehnologiju kao iznimno važnu za poslovanje prepoznala su i hrvatska poduzeća koja su u 2019. gotova sva, i velika i manja, koristila računala i imala pristup internetu, no još uvijek ih tek 70 posto ima svoje internetske stranice, a slabije koriste i e-trgovinu te cloud.

Te i druge podatke o primjeni IKT-a u poduzećima pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS) za 2019., temeljeni na online ispitivanju više od 2.700 poduzeća, koliko ih se odazvalo od predviđenog ukupnog uzorka od 4.500 poduzeća, a koja su pak odabrana iz ukupne baze od nešto malo više od 12 tisuća poduzeća.

Istraživanje DZS-a pokazalo je i da nema puno razlike u korištenju modernih IKT tehnologija i uređaja po određenim djelatnostima - u svima poduzeća podjednako koriste IKT, i to u visokim postocima, između 93 i 100 posto.

Ako bi se ipak tražile razlike s obzirom na djelatnost, a koje su zapravo male, tada se vidi da poduzeća iz energetskog sektora (opskrba elektrikom, plinom i vodom) sva koriste IKT, a kod njih je i najveći postotak onih koji imaju internetske stranice, 92 posto.

U toj su grupi i tvrtke iz IKT/ICT sektora (informatičke ili IT, komunikacijske, telekom i druge slične tvrtke), koje također sve koriste IKT tehnologije, ali sa tek nešto manje njih koje imaju i internetske stranice, 83 posto, kao i tvrtke koje se bave poslovnom djelatnošću koje sve koriste IKT i 80 posto ih imaju i internetske stranice.

U sektoru građevinarstva to je korištenje najmanje među svim djelatnostima, ali i tu su postoci korištenja interneta i računala iznad 90 posto, a 44 poduzeća iz te djelatnosti imaju web stranice.

Najveći rast korištenja mobilnog broadbanda

S obzirom na internet, velika poduzeća (250 i više zaposlenih) sva koriste internet, i pri tome i sva širokopojasni pristup-broadband fiksni te njih 95 posto i mobilni broadband.

I srednja i mala poduzeća gotova sva imaju pristup internetu, pri čemu 99 posto srednjih ima i fiksni broadband, a 92 posto mobilni, dok su ti postoci kod malih 96 odnosno 85 posto, a upravo je u segmentu mobilnog brodabanda zabilježen i najveći rast u odnosu na 2018., od 3 posto.

Osim toga, rast je primjetan i u sve većim brzinama prijenosa podataka putem interneta, što ima veze i sa sve većom dostupnošću širokopojasnog interneta, koji potiče i porast brzina, pa je tako u 2019. porast u segmentu brzine prijenosa prešao 10 Mpbs (megabit u sekundi), a to se događa kod čak 77 posto poduzeća ili 5 posto više njih nego u 2018.

Još nizak opseg e-trgovine i clouda

Ono što je još relativno slabo zastupljeno kod hrvatskih poduzeća, unatoč upotrebi IKT tehnologija koje to omogućavaju, je e-trgovina (internetska ili online prodaja) u poduzećima, putem koje se ostvaruje tek oko 14 posto njihovog ukupnog prometa.

Slično je i s korištenjem usluga računalnog oblaka-clouda, što koristi tek 37 posto poduzeća, ali je to u odnosu na 2018. i porast od 6 posto. Podjednako se koristi u različitim veličinama poduzeća, dok je to među djelatnostima najmanje zastupljeno u građevini i prijevozu, a najviše u poslovnim djelatnostima, trgovini u uslužnim djelatnostima.

DZS je prvi puta za 2019. istraživao i koliko se poduzeća brinu o sigurnosti i zaštiti vlastitih IT sustava, te se pokazalo da je uništenje podataka ili otkrivanje povjerljivih podataka zadesilo 19 posto malih, 21 posto srednjih i 22 posto velikih poduzeća.

Sigurnosne incidente prouzročili su najčešće vanjski uzročnici, od pokušaja hakiranja, infekcije virusima i sl. malicioznim softverom do neovlaštenih upada u IT sustave i drugog, a u primjeni sigurnosnih mjera i rješenja prednjače srednja i velika poduzeća sa kompleksnim sustavima.

Tagovi: e-trgovina, cloud, ict sektor
PROČITAJ I OVO
Netflix otpušta zbog gubitka pretplatnika
OTPUŠTANJA
Netflix otpušta zbog gubitka pretplatnika
LONDON - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike.
Spremnost tvrtki za kibernetičku sigurnost u porastu, no i dalje nedovoljno za punu zaštitu
CYBER SIGURNOST
Spremnost tvrtki za kibernetičku sigurnost u porastu, no i dalje nedovoljno za punu zaštitu
ZAGREB - Broj tvrtki koje su pripravne za obranu od kibernetičkih napada u kontinuiranom su porastu, no i dalje nedovoljno kako bi ostvarile punu zaštitu, zaključci su konferencije koju je jučer organizirala Verso Altima grupa.
Musk bi mogao tražiti nižu cijenu za preuzimanje Twittera
ISPIPAVANJE
Musk bi mogao tražiti nižu cijenu za preuzimanje Twittera
MIAMI - Elon Musk je u Miamiju sugerirao da bi mogao tražiti da plati manju cijenu za Twitter, te je izrazio daljnju sumnju o postojanju lažnih profila na ovoj društvenoj mreži.
Netflix predstavlja novu opciju
OPCIJE
Netflix predstavlja novu opciju
NEW YORK - Prijenos uživo je odavno ušao u naše živote pa ga nude gotovo sve platforme. Sada je red na Netflixu.
Trump: Nema šanse da će Musk preuzeti Twitter
OCJENE
Trump: Nema šanse da će Musk preuzeti Twitter

NEW YORK - Donald Trump, biviši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, napisao je na društvenoj mreži Truth Social da nema šanse da će najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk kupiti Twitter.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE