GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Nvidije uzletjele do rekorda dan uoči objave rezultata

Dionice Nvidije uzletjele do rekorda dan uoči objave rezultata
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2023 / 22:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice Nvidije su u ponedjeljak porasle za 2,3% na najvišu vrijednost svih vremena od 504,20 USD. Rekord dolazi uoči rezultata tvrtke za treće fiskalno tromjesečje u utorak, kada analitičari očekuju rast prihoda od preko 170%.

Ako to nije dovoljno zapanjujuće, prognoza tvrtke za četvrti fiskalni kvartal, prema procjenama LSEG-a, vjerojatno će pokazati čak i veći broj: rast od gotovo 200%.

Uoči praznika Dana zahvalnosti, Wall Street će pomno promatrati tvrtku koja je bila u središtu ovogodišnjeg procvata umjetne inteligencije.

Cijena Nvidijine dionice narasla je 245% u 2023., daleko nadmašujući bilo kojeg drugog člana S&P 500. Njezina tržišna kapitalizacija sada iznosi 1,2 trilijuna dolara, znatno iznad Mete ili Tesle. Bilo kakva naznaka o prihodima da se generativni entuzijazam za umjetnom inteligencijom hladi, ili da neki veliki kupci prelaze na AMD-ove procesore, ili da kineska ograničenja imaju štetan učinak na poslovanje, mogla bi predstavljati probleme za dionice koje su bile na takvom padu.

"Očekivanja su visoka što dovodi do NVDA FQ3′24 poziva o zaradi 21. studenog", napisali su analitičari Bank of America u prošlotjednom izvješću. Imaju ocjenu kupnje dionica i rekli su da "očekuju pad/porast".

Međutim, označili su ograničenja u Kini i zabrinutost za konkurenciju kao dva pitanja koja će privući pozornost ulagača. Konkretno, pojava AMD-a na tržištu generativne umjetne inteligencije predstavlja novu dinamiku za Nvidiju, koja je uglavnom imala samo tržište AI grafičkih procesorskih jedinica (GPU).

Izvršna direktorica AMD-a Lisa Su rekla je krajem prošlog mjeseca da tvrtka očekuje prihod od GPU-a od oko 400 milijuna dolara tijekom četvrtog tromjesečja i više od 2 milijarde dolara u 2024. Tvrtka je u lipnju rekla da će MI300X, njen najnapredniji GPU za AI, početi s isporukom nekim kupcima ove godine.

Nvidia je još uvijek daleko lider na tržištu GPU-a za AI, ali visoke cijene su problem.

"NVDA se mora snažno suprotstaviti priči da su njeni proizvodi preskupi za generativno AI zaključivanje", napisali su analitičari Bank of America.

Prošlog je tjedna Nvidia predstavila H200, GPU dizajniran za obuku i implementaciju vrsta AI modela koji pokreću generativnu AI eksploziju, omogućujući tvrtkama da razviju pametnije chatbotove i pretvore jednostavan tekst u kreativne grafičke dizajne.

Tagovi: Nvidia, tesla, Nasdaq, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Apple rezultatima nadmašio očekivanja, iako je prodaja iPhonea pala 10%
NEW YORK - Apple (AAPL) je izvijestio o svojoj zaradi u drugom tromjesečju nakon zvona u četvrtak nadmašivši očekivanja na vrhu i dnu, ali prihod je pao 4% u odnosu na prethodnu godinu zbog sporije prodaje iPhonea, Maca, iPada i nosivih uređaja nego u istom razdoblju 2023.
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
SOLIDNO
Ebay u tromjesečju s većim prihodom i manjom dobiti
NEW YORK - Američka internetska trgovina Ebay u prvom je kvartalu zabilježila 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) prihoda, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani.
Span značajno smanjio dividendu
DIVIDENDA
Span značajno smanjio dividendu
ZAGREB - Span je objavio godišnje izvješće za 2023. godinu, rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine te je dao prijedlog raspodjele dobiti iz 2023. godine i iz zadržane dobiti iz prethodnih godina.
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
REZOVI
Google otpušta cijeli Python tim, uprava želi jeftiniju radnu snagu
SAN FRANCISCO - U valu otpuštanja koje je Google provodio proteklih tjedana, kompanija je zatvorila cijeli američki tim zadužen za Python, javlja HT.
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Amazonovi rezultati nadmašili očekivanja
NEW YORK - Amazon je izvijestio o boljoj zaradi i prihodu od očekivanog za prvo tromjesečje, potaknuto rastom oglašavanja i računalstva u oblaku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE