GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice iz sektora poluvodiča i AI katapultirane nakon rezultata Nvidije

Dionice iz sektora poluvodiča i AI katapultirane nakon rezultata Nvidije
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 07:38
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Dionice iz sektora umjetne inteligencije i poluvodičkih čipova ojačale su nakon što je američka tvrtka za dizajn čipova Nvidia nadmašila očekivanja Wall Streeta za zaradu i prihode u četvrtom tromjesečju u srijedu i projicirala "kontinuirani rast" u 2025. i dalje.

Nvidijin dobavljač Taiwan Semiconductor Manufacturing Company skočio je čak 2,05% u trgovini u četvrtak ujutro. TSMC je najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova i proizvodi napredne procesore za tvrtke poput Nvidije i proizvođača iPhonea Apple.

Dionice dobavljača poslužiteljskih komponenti Super Micro Computer porastao 11,42% u trgovanju nakon radnog vremena u srijedu. Nizozemski proizvođač opreme za čipove ASML, koji opskrbljuje TSMC litografskim strojevima ključne za izradu čipova, skočio je 2,7% u SAD-u tijekom trgovanja nakon radnog vremena.

Nakon Nvidijinog izvješća o zaradi, rivali su Advanced Micro Devices i britanski proizvođač čipova Arm Holdings koji podržava SoftBank porasla 4,08% odnosno 7,87% u trgovanju nakon radnog vremena.

Nvidia, koja po narudžbi dizajnira AI čipove za Amazon, Microsoft i Google, doživjela je vrtoglav porast potražnje za svojim grafičkim procesorskim jedinicama zahvaljujući procvatu AI.

OpenAI-jev ChatGPT, koji je u studenom 2022. stekao ogromnu popularnost u cijelom svijetu zbog svoje sposobnosti generiranja ljudskih odgovora na korisničke upite, obučen je i radi na tisućama Nvidijinih GPU-a. Dionice Nvidije porasle su 9% u produženom trgovanju.

Južnokorejski proizvođači memorijskih čipova Samsung Electronics i SK Hynix ojačali su u četvrtak 0,41% odnosno 3,22%. Veliki jezični modeli kao što je ChatGPT oslanjaju se na memorijske čipove visokih performansi za pamćenje detalja iz prošlih razgovora i korisničkih preferencija kako bi se generirali ljudski odgovori.

Druge tajvanske poluvodičke tvrtke Orient Semiconductor Electronics i MediaTek porasle su u četvrtak za 2,94% odnosno 1,53%.

Tagovi: Nvidia, TSMC, ASML, Apple, čipovi, Samsung, Amazon, Microsoft, Google
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE