GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Alphabeta, Mete i Microsofta na rekordnim razinama

Dionice Alphabeta, Mete i Microsofta na rekordnim razinama
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 12:43
Autor: SEEbiz
NEW YORK - S&P 500 trguje se rekordno, a Nasdaq je na najvišoj razini u dvije godine. Dionice Alphabeta dosegle su novi vrhunac u četvrtak, kao i Meta i Microsoft, čija je tržišna kapitalizacija premašila 3 trilijuna dolara.

Dok Wall Street navija za Silicijsku dolinu, tehnološke tvrtke ubrzano smanjuju broj zaposlenih. Do sada je u siječnju oko 23.670 radnika otpušteno iz 85 tehnoloških kompanija, prema web stranici Layoffs.fyi. To je najviše od ožujka, kada je gotovo 38.000 ljudi u industriji pokazalo izlaze.

Aktivnosti su porasle ovaj tjedan sa SAP-om koji je najavio promjene posla ili otpuštanja za 8000 zaposlenika, a Microsoft ukida 1900 radnih mjesta u svom odjelu za igre. Osim toga, visoko cijenjeni fintech startup Brex otpustio je 20% svog osoblja i eBay
ukinuo je 1000 radnih mjesta, ili 9% svoje radne snage s punim radnim vremenom. Jamie Iannone, glavni izvršni direktor eBaya, rekao je zaposlenicima u dopisu da, "Moramo bolje organizirati naše timove za brzinu - što nam omogućuje da budemo okretniji, spajamo isti posao i pomaže nam da brže donosimo odluke."

Ranije ovog mjeseca, Google je potvrdio da je ukinuo nekoliko stotina radnih mjesta u tvrtki i Amazonu
je eliminirao stotine pozicija koje obuhvaćaju svoje odjele Prime Video, MGM Studios, Twitch i Audible. Jedinstvo
rekao je da otpušta oko 25% svog osoblja, a Discord, koji nudi popularnu uslugu slanja poruka koju koriste igrači, otpušta 17% svoje radne snage.

Roj aktivnosti dolazi uoči niza tehnoloških zarada sljedeći tjedan, kada bi Alphabet, Amazon, Apple, Meta i Microsoft trebali objaviti kvartalne rezultate. Ulagači su pohvalili mjere rezanja troškova koje su tvrtke uvele prošle godine kao odgovor na rastuću inflaciju, porast kamata, zabrinutost zbog recesije i brutalni pad tržišta u 2022. Čak i uz sve bolje ekonomske izglede, štedljivost se nastavlja.

Otpuštanja su dosegla vrhunac u siječnju prošle godine, kada je 277 tehnoloških kompanija ukinulo gotovo 90.000 radnih mjesta, jer je tehnološka industrija bila prisiljena računati s krajem više od desetljeća dugog tržišta bikova. Većina nastojanja da se poveća veličina dogodila se u prvom tromjesečju 2023., a broj rezova nastavio je padati svakog mjeseca do rujna, prije nego što je otkucao prema kraju godine.

Jedno od objašnjenja za porast u siječnju kad tvrtke planiraju proračun za nadolazeću godinu: naučile su da mogu učiniti više s manje.

U Meti, prema riječima izvršnog direktora Marka Zuckerberga, 2023. je bila "godina učinkovitosti", a dionice su skočile gotovo 200% uz otpuštanje 20.000 radnih mjesta. U cijeloj industriji umjetna inteligencija bila je glavni poklič jer su nove generativne AI tehnologije pokazale što je moguće u automatizaciji korisničke službe, rezerviranju putovanja i kreiranju marketinških kampanja.

Pompa o umjetnoj inteligenciji izazvala je zabrinutost u mnogim dijelovima gospodarstva zbog sve manje potrebe za ljudskim radom kako tehnologija postaje pametnija. Ali to ima neposredniji učinak na radnu snagu. Potražnja za umjetnom inteligencijom je toliko velika da neke tehnološke tvrtke smanjuju broj zaposlenih u dijelovima poslovanja kako bi više ulagale u razvoj proizvoda umjetne inteligencije.

“Ove tvrtke općenito smanjuju broj zaposlenika povezanih s proizvodnim linijama ili odjelima koji nisu bili uspješni jer se žele repozicionirati za AI”, rekao je Art Zeile, izvršni direktor DHI grupe, koja posjeduje tehničku platformu za zapošljavanje Dice.

Zeile je brzo istaknuo da su rezovi koje vidimo ovog siječnja daleko ispod brojeva iz prethodne godine, dodajući da "to nije vijest kao ranije."

Izvršni direktori tvrtke biraju različite riječi kako bi prenijeli svoju poruku o smanjenju zaposlenicima i investitorima, ali glavna je linija da se pokušavaju više usredotočiti.

Tagovi: Alpjanez, Meta, Microsoft, Nasdaq, otpuštanja
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE