GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CNA Financial platio čak 40 milijuna dolara hakerima

CNA Financial platio čak 40 milijuna dolara hakerima
OTKUPNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 08:40
Autor: SEEbiz / vidi.hr
NEW YORK - Jedno od najvećih američkih osiguravajućih društava, kompanija CNA Financial, prema tvrdnji Bloomberga, platila je otkupninu u visini od čak 40 milijuna dolara hakerima, kako bi povratila kontrolu nad svojom mrežom nakon dvotjednovnog zaključavanja mrežnog informatičkog sustava kao posljedica ransomware napada.

Za usporedbu, direktor najvećeg američkog naftovoda Colonial Pipeline, priznao je ovaj tjedan Wall Street Journalu da je isplatio hakerima za sličan napad 4 milijuna dolara, što znači da je osiguravajuće društvo bilo prisiljeno platiti čak 10 puta više.

Glasnogovornik tvrtke CNA Financial nije htio komentirati ransomware napad već je Bloombergu izjavio da CNA postupa prema svim zakonima, pravilima i objavljenim uputama, uključujući uputu OFAC 2020 o ransomware napadima te postupa prema tim smjernicama.

Osiguravajuća kuća je postala žrtvom Phoenix Lockera, izvedenice Hades ransomwarea koji je kreirala poznata ruska kriminalna grupa Evil Corp.

U posljednje vrijeme ransomware napadi na visokoprofilne tvrtke i organizacije znatno su se povećali, pa su u travnju i svibnju hakeri iz grupe REvil tražili 50 milijuna dolara od Appleovih dobavljača Quante i Acera, a čak je i developer Cyberpunka CD Projekt Red bio zaključan neko vrijeme, što je odgodilo izlazak drugog velikog patcha. Ovaj tjedan ransomware napad je pogodio i irski bolnički informatički sustav, no nije poznato tko je sve platio otkupninu, a tko je uspio otključati svoje mreže i servere bez plaćanja hakerima.

Sve to pokazuje veliku ranjivost zaštićenih sustava mnogih velikih organizacija i tvrtki, usprkos ogromnim iznosima novca koji se troše na zaštitu.

Takvi napadi unose veliki nemir i nepovjerenje među građanima koji koriste usluge raznih tvrtki i posebno financijskih institucija i banaka, jer ukazuju da ničiji novac nije 100 posto siguran gdje god ga uložili, mada je očito trend među kompanijama da je bolje platiti čim prije otkupninu nego riskirati veće posljedice, što dakako jako pogoduje cyber kriminalcima.

Tagovi: CNA Financial, hakeri, Phoenix Locker, Evil Corp, Colonial Pipeline
PROČITAJ I OVO
Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
POTEZI
Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
ZAGREB - Bransonu, Bezosu i Musku, kao tehnološkim poduzetnicima koji su se okušali u svemirskoj tehnologiji i raznim projektima vezanima uz svemir, trebalo bi se uskoro pridružiti još jedno zvučno ime iz ove industrije.
WhatsApp planira veliku promjenu
PROMJENE
WhatsApp planira veliku promjenu
ZAGREB - Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosustava, no to bi se uskoro moglo promijeniti uvođenjem nečega što se najlakše može opisati kao poslovni imenik.
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
NOVI ISKORAK
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
ZAGREB - Od listopada ove godine, Ikea će svoju ponudu proširiti na ciljanu grupu korisnika, gamere, za koje će u ponudi imati više od 30 novih proizvoda.
Preminuo Clive Sinclair
IN MEMORIAM
Preminuo Clive Sinclair
ZAGREB - Umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE