GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Breton: EU bi tehnološke divove mogao kazniti i strukturnim odvajanjem poslovanja

Breton: EU bi tehnološke divove mogao kazniti i strukturnim odvajanjem poslovanja
DIVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 16:35
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Tehnološki divovi riskiraju novčane kazne a možda i podjelu poslovanja u Europi, budu li kršili nove europske propise koji bi trebali ograničiti njihove ovlasti, upozorio je u srijedu europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Zakon o digitalnim uslugama prisilit će tehnološke kompanije da objasne kako funkcioniraju njihovi algoritmi, da otvore regulatorima i istraživačima arhive o oglašavanju i odlučnije suzbijaju govor mržnje, štetni sadržaj i krivotvorene proizvode na svojim platformama.

Zakon o digitalnim tržištima donosi popis zahtjeva za velike internetske platforme, "nadzornike” pristupa tržištu, propisujući im razmjenu nekih podataka s konkurencijom i regulatorima i zabranu praksi poput pogodovanja vlastitim uslugama. A prijeti i sankcijama.

Zakoni će se posebno odraziti na velike američke igrače, kao što su Google, Apple, Amazon, Facebook i Microsoft, a Thierry Breton se u online brifingu novinara u srijedu posebno zadržao za konzekvencama kršenja novih propisa.

„Počinjemo s novčanom kaznom, zatim dolazi veća kazna, pa privremeni lijek, specifični lijekovi, a u konačnici, kao što imamo u propisima o tržišnom natjecanju, moguće je strukturno odvajanje”, naveo je europski povjerenik.

„Dakle, prvi su korak novčane kazne a zadnji razdvajanje, samo na europskom tržištu, naravno", naglasio je.

Nalog kompanijama da podijele poslovanje bio bi krajnja mjera, napomenuo je.

„Strukturno odvajanje nije cilj, nije moj cilj, ponavljam, samo želimo imati na raspolaganju konkretne mjere, bude li potrebno”, dodao je.

Velike tehnološke kompanije koje žele akvizicije možda će također morati o tome obavijestiti Europsku komisiju, kazao je Breton.

„Možda će biti obavezne samo nas obavijestiti o svojim namjerama a mi ćemo potom provjeriti ispunjavaju li svoje obaveze", pojasnio je.

Prije no što stupe na snagu, Europska komisija mora usuglasiti planirane propise s državama članicama i Europskim parlamentom, što bi moglo potrajati godinu-dvije, napominje Reuters.

Tagovi: Thierry Breton, Google, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft
PROČITAJ I OVO
Softver domaćih tvrtki 8Sigma i Montelektro u najvećoj pivovari u Etiopiji
POSLOVI
Softver domaćih tvrtki 8Sigma i Montelektro u najvećoj pivovari u Etiopiji
ZAGREB - Softverska rješenja domaćih tvrtki 8Sigma i Montelektro za nadzor i praćenje pivskih bačava u procesu punjenja i distribucije primijenjena su u jednoj pivovari u Adis Ababi u Etiopiji, a u 2021. bit će u još dvije pivovare u vlasništvu kompanije BGI Ethiopia, izvijestili su u srijedu iz tvrtke 8Sigma.
Australija: Google informativnim portalom odgovara na zakon o plaćanju medijskog sadržaja
POTEZI
Australija: Google informativnim portalom odgovara na zakon o plaćanju medijskog sadržaja

CANBERRA - Google će idućih tjedana u Australiji oživjeti projekt vlastitog informativnog portala i već je naručio priloge, izjavili su urednici nekoliko manjih medija, ocrtavajući pokušaje digitalnog diva da minira najavljeni zakon o plaćanju medijskog sadržaja.

Usluge u oblaku podigle kvartalne rezultate Microsofta
RAST
Usluge u oblaku podigle kvartalne rezultate Microsofta
REDMOND - Američki softverski div Microsoft izvijestio je o snažnom rastu prihoda u drugom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući uslugama u oblaku koje su doživjele procvat zahvaljujući radu i učenju od kuće u vrijeme pandemije koronavirusa.
Reorganizacija uprave Applea, Dan Riccio će biti zadužen za automobilski projekt
POTEZI
Reorganizacija uprave Applea, Dan Riccio će biti zadužen za automobilski projekt
CUPERTINO - Dan Riccio, dosadašnji šef hardverskog odjela u Appleu, poslan je na tajanstveni novi projekt, dok će njegovu ulogu u razvoju hardvera preuzeti dosadašnji potpredsjednik tog odjela John Ternus.
Twitter kupio newsletter startup Revue
ŠIRENJE
Twitter kupio newsletter startup Revue
NEW YORK - Twitter je preuzeo newsletter startup Revue kako bi privukli korisnike koji žele da zarade na svojim pratiteljima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE