GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bilas: Pred Hrvatskom su izazovi očuvanja digitalnog suvereniteta

Bilas: Pred Hrvatskom su izazovi očuvanja digitalnog suvereniteta
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2023 / 10:03
Autor: SEEbiz

ZAGREB,. – Očuvanje digitalnog suvereniteta i nastavak razvoja izvrsnosti ključni su naglasci s ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), najvećeg obrazovnog, istraživačkog i inovacijskog središta u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas s okupljenima je podijelio kako FER nastavlja razvijati izvrsnost i inovativnost u nastavi i istraživanjima i povezivati se sa zajednicom, međutim upozorio je i na izazove koji se nalaze pred Hrvatskom. „Plaće koje doktorandi i mladi istraživači mogu dobiti iz nacionalnih izvora financiranja za inženjerska zanimanja nisu konkurentne ni ponudama domaće industrije, a posebice ne ponudama iz inozemstva“, istaknuo je dekan Bilas, naglasivši kako takav model ne može ispuniti nacionalne strateške ciljeve.

„Pred nama su veliki izazovi u energetici, mobilnosti i industriji uslijed klimatskih promjena i izazovi očuvanja digitalnog suvereniteta s kojima se mogu suočiti samo dobro obrazovani i motivirani stručnjaci. Doprinosimo podizanju tehnološke ili digitalne suverenosti kao što već godinama doprinosimo istraživanjem i primjenom umjetne inteligencije, ili razvojem europskih procesora visokih performansi“, zaključio je Bilas.

Jedna od važnijih tema zadnjih godina je FER-ova prostorna infrastruktura, rekao je, između ostaloga, dekan te podijelio: „Zgrade B i C, odnosno neboder, su u programu cjelovite obnove koju smo pripremili velikim zalaganjem cijelog kolektiva FER-a.“ Neboder je iseljen, dio stvari je pohranjen u skladište, a od 12 zavoda, sedam koji koriste prostore C zgrade preseljeno je u zamjenski prostor u Banjavčićevoj ulici. „Tako će biti do kraja radova na obnovi za koje očekujemo da će uskoro započeti i to prvo na preuređenju sportske dvorane u koju će se privremeno preseliti nastava iz B zgrade. Obnova je velik i zahtjevan logistički i organizacijski posao na kojem radi veliki broj nastavnika, suradnika i nenastavnog osoblja. Planirana je rekonstrukcija zgrade A za što je u tijeku priprema projektne dokumentacije, kao i energetska obnova zgrade D“, naglasio je Bilas, koji se ovim putem zahvalio osoblju i brojnim partnerima koji pomažu u obnovi.

Dekan je okupljene pozvao da u Aleji laptopa posjete FEROPOLIS, izložbu o FER-ovim zgradama, te najavio Dan otvorenih vrata FER-a koji se održava u subotu, 25. studenoga 2023.

Svečanosti Dana FER-a prisustvovali su brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva. Među njima i izaslanik predsjednika RH dr. sc. Julije Domac, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Okroša, izaslanik predsjednika Vlade RH dr. sc. Hrvoje Meštrić, izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, izaslanica ministra obrane Lučiana Klobas Dobrović, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba izv. prof. dr. sc. Luka Korlaet, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum i državni tajnik Središnjeg državnog ureda Bernard Gršić.

Istaknuti su važnost i uloga FER-a unutar Sveučilišta u Zagrebu u izgradnji boljeg društva, kao i važne poruke s ciljem poticanja daljnjeg rada znanstvenika i inženjera, a najuspješnijim studentima i djelatnicima Fakulteta dodijelila su se priznanja i nagrade. Između ostalih, najprestižnija fakultetska nagrada Zlatna plaketa “Josip Lončar”, koja se dodjeljuje posebno značajnim pojedincima koji su značajno doprinijeli razvoju i položaju Fakulteta, dodijeljena je prof. dr. sc. Davoru Grgiću, autoritetu za nuklearnu energiju, za doprinos vrhunskim primijenjenim istraživanjima u području sigurnosnih analiza nuklearnih elektrana, javnim djelovanjem i podizanjem međunarodne vidljivosti. Srebrna plaketa ''Josip Lončar'', koja se dodjeljuje za naročito uspješne doktorske disertacije i znanstveno-istraživački rad dodijeljena je, između ostalih, dr. sc. Josipu Mikuliću, stručnjaku za čipove niske potrošnje, za doktorsku disertaciju pod naslovom: "Relaxation oscillator architectures with delay and offset-voltage compensation" (Arhitekture relaksacijskoga oscilatora s kompenzacijom kašnjenja i napona pomaka).

U ime svih nagrađenih zahvalio se prof. dr. sc. Zvonimir Šipuš, kojemu je također dodijeljena Zlatna plaketa „Josip Lončar“, za značajan doprinos Fakultetu vrhunskim istraživačkim postignućima u području analize i modeliranja elektromagnetskih struktura, podizanjem međunarodne vidljivosti i uključivanjem u Europski istraživački prostor. „Predivno je dobiti priznanje za svoj rad, no poseban je osjećaj kada to priznanje dobivate od kolega s kojima radite jer takvo priznanje ima poseban značaj. Počašćen sam, počašćeni smo i od srca vam zahvaljujemo. No, dopustite mi da proširim pogled i kažem da to priznanje nismo dobili samo mi. Istraživanje, razvoj i podučavanje je timski sport, i bez tima, ekipe, nema niti utakmice“, podijelio je Šipuš.

Tagovi: Vedran Bilas, Bilas, Julije Domac, DIGITALNI SUVERENITET, FER, FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE