GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku

Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2024 / 20:17
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u nedjelju da bi Senat trebao brzo pokrenuti prijedlog zakona koji bi prisilio kinesku tehnološku tvrtku ByteDance da proda TikTok.

Zakon je prošao u Zastupničkom domu uz ogromnu dvostranačku podršku.

“Drago nam je da je Dom to prihvatio. I pozivamo Senat da se brzo pozabavi ovime", rekao je Kirby u emisiji "This Week" na ABC-ju.

“Želimo vidjeti otpuštanje ove kineske tvrtke jer smo zabrinuti, kao što bi svaki Amerikanac trebao biti zabrinut, za sigurnost podataka i što bi ByteDance i što bi Kineska komunistička partija mogli učiniti s informacijama koje mogu prikupiti od Amerikanaca kako koriste primjena."

Poziv Bijele kuće na akciju dolazi dok Senat sporo razmatra prijedlog zakona, zahtijevajući da ByteDance proda TikTok američkoj tvrtki ili će se suočiti sa zabranom u SAD-u.

Zakon je u srijedu prošao glasovanjem u Zastupničkom domu s 352 prema 65 glasova. Predsjednik Joe Biden, koji je trenutno na TikToku zbog kampanje za reizbor, rekao je da će potpisati zakon ako prođe Kongres, piše CNBC.

Potaknuti zamahom glasovanja u svom domu, revni članovi Zastupničkog doma žele da se zakon brže napreduje.

“Mike [Gallagher] i ja smo imali razgovore, vrlo pozitivne, s različitim članovima Senata, koji su jako zainteresirani za ovaj prijedlog zakona i koji su bili vrlo iznenađeni veličinom ili marginom goleme dvostranačke potpore u Zastupničkom domu,” rekao je zastupnik Raja Krishnamoorthi, D-Il., koji supredsjeda posebnim odborom Predstavničkog doma za odnose s Kinom s republikanskim zastupnikom iz Wisconsina Gallagherom, u CBS-ovoj emisiji “Face the Nation”.

Međutim, pred Senatom je naporan tjedan dok Capitol Hill pokušava pregovarati o proračunskoj rezoluciji za preostalih šest zakona o izdvajanjima koji bi trebali istjecati u petak, što bi izazvalo djelomičnu obustavu rada vlade.

Vođa većine u Senatu Chuck Schumer, jasno je dao do znanja da mu se ne žuri s nacrtom zakona o TikToku. Rekao je da će "pregledati" tekst bez obvezivanja na vremenski raspored glasovanja. Schumer je ranije izrazio podršku prodaji TikToka jednoj američkoj tvrtki.

Osim toga, neki zastupnici iz gornjeg doma odugovlačili su s prijedlogom zakona umjesto da ga u potpunosti prihvate.

Na primjer, senatori poput Billa Cassidyja, R-La., i Bena Cardina, D-Med., ponudili su probnu potporu za mjeru, ali su oklijevali obvezati se na glasovanje za.

“Svakako suosjećam s tim. Pogledajmo kako će to proći kroz proces u Senatu. Ali da, mislim da moramo postaviti zaštitne ograde u pogledu vlasništva nad TikTokom", rekao je Cardin u nedjeljnom intervjuu za NBC-jevu emisiju "Meet the Press".

Prijedlog zakona o TikToku također je izazvao raspravu izvan Capitol Hilla. Predsjednički kandidat GOP-a Donald Trump izrazio je svoje protivljenje potencijalnoj zabrani TikToka, što je suprotno od njegovog stajališta prije nekoliko godina kada se zalagao za zabranu dok je bio predsjednik.

"Bez TikToka, ojačat ćete Facebook, a ja smatram da je Facebook neprijatelj naroda", rekao je Trump u ponedjeljak na CNBC-jevom "Squawk Boxu".

Tagovi: Bijela kuća, Senat, TikTok, Facebook, Schumer, Trump,
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE