GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bežični senzorski sustav za veću sigurnost biciklista u prometu

Bežični senzorski sustav za veću sigurnost biciklista u prometu
SENZORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / VIDI
ZAGREB - U današnjim novim automobilima možete pronaći obilje senzora i kamera koje omogućuju običnim i autonomnim vozilima pravovremeno uočavanje pješaka i biciklista, no londonski startup Spoke želi iste tehnologije dovesti na bicikle, a potom i na motocikle.

Njegov senzorski sustav pod nazivom C-V2X se sastoji od uređaja veličine pametnog telefona pod nazivom ConnectMe koji se spaja na ram bicikla i pomoću ugrađenog radio sustava emitira detaljnu poziciju biciklista obližnjim automobilima, a radi u suradnji s druga dva Spokeova proizvoda, ControlIt biciklističkim računalom i SeeYou stražnjom kamerom.

Kao jedan od primjera navode situaciju kada vozač automobila želi skrenuti, no moglo bi se dogoditi da ne uoči biciklista u "slijepoj točki" iza zavoja. C-V2X sustav će registrirati vozačev pokret okretanja upravljača, ustanoviti pozicije automobila i bicikla te uzbuniti vozača i biciklista na potencijalnu opasnost.

"To će dramatično poboljšati vašu svjesnost o situaciji", rekao je izvršni direktor Spokea Jarrett Wendt koji je i sam biciklist. Spokeov trojac proizvoda trebao bi dodati oko 300 do 400 dolara troškovima bicikla, pri čemu će ConnectMe stići na tržište do rujna 2022., a ostali do kraja iduće godine.

Također kažu da bi C-V2X mogao donijeti i druge automatizirane sigurnosne značajke i time još više poboljšati put prema potpuno autonomnim vozilima, a obzirom da se svake godine u svijetu kupuje 16 milijuna više bicikla nego automobila, to govori da je ovakav pametni sustav od velike važnosti za sigurnost prometa, posebice u gradovima.

Bežična povezanost sustava će funkcionirati putem 4G i 5G mreža, a Spoke u razvoju ima jakog partnera u Qualcommu, koji će za sustav osiguravati elektroničke komponente.

Projekt podupiru i mnogi proizvođači automobila poput Forda i Audija, a tehnologiju podržava i kineska vlada.

Što se tiče potrošnje energije, Spoke kaže da bi ConnectMe trebao imati osmosatno trajanje baterije, biciklističko računalo ControlIt, koje ima zaslon i može pokretati aplikacije preuzete iz popularnih trgovina aplikacija, vjerojatno će trajati nešto više od sedam sati, dok bi baterija kamera SeeYou trebala izdržati četiri sata neprekidne uporabe, ali može raditi i dulje u načinu rada s niskom potrošnjom energije kada su biciklisti izvan prometa.

Tagovi: Bežični senzorski sustav, biciklisti, ConnectMe, Spoke, biciklizam
PROČITAJ I OVO
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
UPOZORENJE
Katastrofična najava kuma umjetne inteligencije: Ugrožen nam je opstanak
LONDON - Računalni znanstvenik Geoffrey Hinton "kum" je umjetne inteligencije koji vjeruje da će vlade morati omogućiti univerzalni temeljni dohodak kao odgovor na nejednakost koju uzrokuje umjetna inteligencija.
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
ČIPOVI
Microsoft nudi klijentima u oblaku alternativu Nvidia čipovima
REDMOND - Američka softverska tvrtka Microsoft najavila je da planira ponuditi svojim kupcima na području cloud usluga platformu AMD-ovih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) kako bi konkurirala konkurentskoj, puno većoj tvrtki NVIDIA.
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
REGULATOR
Europska komisija naredila Microsoftu da dostavi dokumente o Bing AI-u
BRUXELLES - Europska komisija odredila je Microsoftu da do 27. svibnja obvezno dostavi dokumente koji se odnose na korištenje generativne umjetne inteligencije (AI) u njegovoj tražilici Bing.
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
AI
Reddit i OpenAI najavljuju suradnju
NEW YORK - Reddit je najavio partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
DOBRA GODINA
Baidu nadmašio prognoze zaslugom oporavka oglašavanja
PEKING - Kineski Baidu nadmašio je u četvrtak procjene analitičara za prihode u prvom tromjesečju, potaknut oporavkom prodaje oglašavanja i većom potražnjom za njegovim proizvodima u oblaku koji pokreću AI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE