GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bežični senzorski sustav za veću sigurnost biciklista u prometu

Bežični senzorski sustav za veću sigurnost biciklista u prometu
SENZORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / VIDI
ZAGREB - U današnjim novim automobilima možete pronaći obilje senzora i kamera koje omogućuju običnim i autonomnim vozilima pravovremeno uočavanje pješaka i biciklista, no londonski startup Spoke želi iste tehnologije dovesti na bicikle, a potom i na motocikle.

Njegov senzorski sustav pod nazivom C-V2X se sastoji od uređaja veličine pametnog telefona pod nazivom ConnectMe koji se spaja na ram bicikla i pomoću ugrađenog radio sustava emitira detaljnu poziciju biciklista obližnjim automobilima, a radi u suradnji s druga dva Spokeova proizvoda, ControlIt biciklističkim računalom i SeeYou stražnjom kamerom.

Kao jedan od primjera navode situaciju kada vozač automobila želi skrenuti, no moglo bi se dogoditi da ne uoči biciklista u "slijepoj točki" iza zavoja. C-V2X sustav će registrirati vozačev pokret okretanja upravljača, ustanoviti pozicije automobila i bicikla te uzbuniti vozača i biciklista na potencijalnu opasnost.

"To će dramatično poboljšati vašu svjesnost o situaciji", rekao je izvršni direktor Spokea Jarrett Wendt koji je i sam biciklist. Spokeov trojac proizvoda trebao bi dodati oko 300 do 400 dolara troškovima bicikla, pri čemu će ConnectMe stići na tržište do rujna 2022., a ostali do kraja iduće godine.

Također kažu da bi C-V2X mogao donijeti i druge automatizirane sigurnosne značajke i time još više poboljšati put prema potpuno autonomnim vozilima, a obzirom da se svake godine u svijetu kupuje 16 milijuna više bicikla nego automobila, to govori da je ovakav pametni sustav od velike važnosti za sigurnost prometa, posebice u gradovima.

Bežična povezanost sustava će funkcionirati putem 4G i 5G mreža, a Spoke u razvoju ima jakog partnera u Qualcommu, koji će za sustav osiguravati elektroničke komponente.

Projekt podupiru i mnogi proizvođači automobila poput Forda i Audija, a tehnologiju podržava i kineska vlada.

Što se tiče potrošnje energije, Spoke kaže da bi ConnectMe trebao imati osmosatno trajanje baterije, biciklističko računalo ControlIt, koje ima zaslon i može pokretati aplikacije preuzete iz popularnih trgovina aplikacija, vjerojatno će trajati nešto više od sedam sati, dok bi baterija kamera SeeYou trebala izdržati četiri sata neprekidne uporabe, ali može raditi i dulje u načinu rada s niskom potrošnjom energije kada su biciklisti izvan prometa.

Tagovi: Bežični senzorski sustav, biciklisti, ConnectMe, Spoke, biciklizam
PROČITAJ I OVO
Google okončao preuzimanje Photomatha
FINALIZACIJA
Google okončao preuzimanje Photomatha
ZAGREB - Niti jedan regulator na svijetu nije našao razlog zašto bi zaustavio ovu transakciju.

Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NAJAVE
Stripe najavljuje i kreditne kartice za tvrtke
NEW YORK - Financijska tehnološka tvrtka Stripe, koja posluje na području online plaćanja, najavila je novi program online i fizičkih kreditnih kartica u sklopu usluge "Stripe Issuing", koji je prvenstveno namijenjen tvrtkama.
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
RANGIRANJA
IDC proglasio Infobip liderom na tržištu CPaaS usluga
ZAGREB - Poznata analitička kuća IDC po drugi je puta proglasila Infobip globalnim liderom u pružanju usluga u CpaaS (Communications Platform-as-a-Service) segmentu.
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
RJEŠENJE
Amazon će platiti 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi za kršenje privatnosti
SEATTLE - Američki internetski div Amazon pristao je platiti više od 30 milijuna dolara za rješavanje optužbi o kršenju privatnosti zbog prikupljanja podataka glasovnim asistentom Alexa i zvonima s kamerom Ring.
Intelove prognoze optimistične, dionice rastu
OPTIMIZAM
Intelove prognoze optimistične, dionice rastu
ANALIZA - Dionice Intela snažno su porasle u današnjem trgovanju nakon što je kompanija izjavila da je na putu da dosegne gornju granicu svog prognoziranog raspona prihoda za tekuće tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE