GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Baidu naručio čipove za umjetnu inteligenciju od Huaweija?

Baidu naručio čipove za umjetnu inteligenciju od Huaweija?
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2023 / 16:23
Autor: SEEbiz / H

PEKING - Baidu je ove godine naručio čipove za umjetnu inteligenciju od Huaweija, tvrde dva upućena izvora dodajući da se kineske biotehnološke kompanije pripremaju za mogući gubitak pristupa proizvodima američke Nvidije.

Baidu spada u sam kineski vrh u sektoru umjetne inteligencije (AI), a narudžbu je Huaweiju dostavio u kolovozu, u očekivanju novih američkih propisa o ograničenju izvoza čipova i alata koja su uvedena u listopadu i obuhvatila su i američkog diva Nvidiju, rekao je izvor.

Naručili su od Huawei Technologiesa 1600 čipova 910B Ascend za 200 servera, naveo je izvor dodajući da je do listopada isporučeno više od 60 posto naručenih čipova, ili njih oko tisuću. Huawei je čipove razvio kao alternativu Nvidijinom čipu A100.

"Narudžba je značajna jer pokazuje da bi neke tvrtke mogle odustati od američkog dobavljača"
Drugi izvor navodi da je ukupna vrijednost narudžbe otprilike 450 milijuna juana (57.6 milijuna eura), s rokom isporuke do kraja godine. Nijedan izvor nije želio biti imenovan jer su detalji posla povjerljivi.

Iako je narudžba malena u odnosu na tisuće čipova koje su velike kineske tehnološke tvrtke naručivale od Nvidije, izvori kažu da je značajna jer pokazuje da bi neke od njih mogle odustati od američkog dobavljača.

Poznato je da je Baidu dugogodišnji Nvidijin klijent, kao i njegovi konkurenti Tencent i Alibaba, ali nije bilo poznato da čipove za umjetnu inteligenciju kupuje i od Huaweija.

Iako se Huaweijevi Ascend čipovi po mišljenju stručnjaka još ne mogu performansama mjeriti s Nvidijinima, prvi izvor kaže da su najsofisticiranija domaća opcija u Kini.

"Naručivali su 910B čipove kako bi se pripremili za budućnost u kojoj možda više neće moći kupovati od Nvidije", objasnio je. Baidu i Huawei nisu odgovorili na upit da komentiraju informaciju o narudžbi. Nvidia ju je odbila komentirati.

Huaweijeva web stranica kaže da surađuju s Baiduom od 2020. godine kako bi osigurali kompatibilnost Baiduove AI platforme i Huaweijevog hardvera. U kolovozu su dvije tvrtke rekle da će produbiti kompatibilnost Baiduovog jezičnog modela Ernie AI i Huaweijevih čipova Ascend.

Huawei podliježe američkom zakonu o kontroli izvoza od 2019.
Baidu je razvio vlastitu liniju Kunlun AI čipova, za koje kažu da podržavaju AI računarstvo, ali se u obučavanju jezičnog modela uglavnom oslanjao na Nvidijin A100 čip.

Analitičari su u listopadu prognozirali da će američka ograničenja Huaweiju otvoriti prostor za širenje na domaćem tržištu, vrijednom sedam milijardi dolara. Tvrtka podliježe američkom zakonu o kontroli izvoza od 2019.

U kolovozu Huawei je privukao pozornost međunarodne javnosti predstavljanjem novog modela mobitela u koji je po procjeni analitičara ugradio vlastite procesore s naprednom tehnologijom, signalizirajući napredak u razvoju čipova, unatoč sankcijama.

Tagovi: bAIDU, hUAWEI, nVIDIA, ČIPOVI
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE