GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple: Svaka tri do četiri tjedna jedna akvizicija

Apple: Svaka tri do četiri tjedna jedna akvizicija
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
CUPERTINO - Apple je u posljednjih šest godina kupio oko 100 tvrtki, to je jedna tvrtka svaka tri do četiri tjedna, objavio je izvršni direktor Tim Cook.

Apple je nedavno izvijestio da je u prvom tromjesečju fiskalne 2021. godine ostvario prihode od 111,4 milijarde dolara, najveći iznos u tromjesečnom razdoblju u povijesti tvrtke, navodi BBC.

Tvrtka je, dakle, iznimno profitabilna, a njezina tržišna kapitalizacija premašuje 2.000 milijardi dolara, što znači da ima dovoljno novca za kupnju drugih.

Cook je podatak o akvizicijama otkrio na skupštini dioničara, istaknuvši da njima dobivaju tehnologiju i ljude koji su je razvili.

Najveća je Appleova akvizicija u proteklih 10 godina bila kupnja Beats Electronicsa, proizvođača slušalica kojeg je osnovao reper i producent dr. Dre. Tehnološki div platio je za kompaniju tri milijarde dolara.

U 2018. godini izdvaja se kupnja softverske kompanije za prepoznavanje glazbe Shazam, za 400 milijuna dolara.

Najčešće kupuju manje tehnološke tvrtke, čije inovacije potom ugrađuju u vlastite proizvode. Primjer je PrimeSense, izraelska tvrtka za 3D senzore, čija je tehnologija ugrađena u Appleov FaceID.

Inzistiraju i na raznovrsnosti, pa su tako prošle godine kupili nekoliko kompanija specijaliziranih za umjetnu inteligenciju, kompaniju za organizaciju virtualnih evenata, inovativnu tvrtku za obradu plaćanja i kompaniju specijaliziranu za podcaste.

Prema vrijednosti, njihove su akvizicije zapravo daleko skromnije i onih mnogih njegovih tehnoloških konkurenata.

Microsofta je LinkedIn stajao 26 milijardi dolara, Amazon je za Whole Foods platio 13,7 milijardi dolara, a Facebook 19 milijardi dolara za WhatsApp.

Svaka od tih akvizicija 'teža' je od deset najvećih Appleovih kupnji zajedno, ističe BBC.

Tagovi: Apple, Tim Cook, akvizicije, Amazon, Whole Foods, Microsoft, LinkedIn, Beats Electronics, PrimeSense
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE