GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple najavio velike promjene za App Store u EU

Apple najavio velike promjene za App Store u EU
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 12:40
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - merički tehnološki div Apple uveo je velike promjene u svoje usluge u Europi. Između ostalog, omogućit će korisnicima iPhonea da po prvi put instaliraju alternativne trgovine aplikacijama.

Promjene će stupiti na snagu u ožujku, kada na snagu stupa Europski zakon o digitalnim tržištima, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Promjene će ograničiti dominaciju Appleovog App Storea, koji je temeljni dio iPhone pametnih telefona od 2008. godine. Korisnici iPhonea po prvi put će moći na svoje telefone instalirati aplikacije izvan App Storea, kao i nove opcije za obradu plaćanja.

Promjene se očekuju i u Appleovom web pregledniku Safari. Korisnici Safarija već imaju mogućnost koristiti neku od konkurentskih aplikacija kao svoj zadani web preglednik, no sada, kada prvi put pokrenu Safari, od njih će se tražiti da s popisa opcija odaberu željeni zadani preglednik.

Iz tvrtke upozoravaju da promjene u obradi plaćanja i instaliranju aplikacija "otvaraju nove mogućnosti za zlonamjerni softver, prijevare i prijevare, kao i nezakonit i štetan sadržaj". Kako bi umanjili te rizike, pripremili su zaštitne mjere, objasnili su u objavi na svojim stranicama.

Najavljenim promjenama Apple se prilagodio zahtjevima koje donosi zakon EU o digitalnim tržištima. Time se nalaže da se velike online platforme moraju ponašati kao svojevrsni vratari, čime se osigurava pravednije gospodarsko okruženje i više usluga za potrošače.

Prema navedenom zakonu, tvrtke koje su označene kao čuvari vrata bit će podvrgnute strožim propisima čiji je cilj spriječiti ih da zaključaju korisnike u svoje ekosustave. Tijekom ja osim Applea, vratari su Alphabet, Amazon, ByteDance, Meta, Microsoft i Samsung.

Međutim, prošlog je tjedna Apple također predstavio predložene promjene u korištenju mobilnih novčanika na iPhone uređajima. Između ostalog, pružatelji mobilnih novčanika trećih strana dobili bi besplatan pristup NFC tehnologiji. Apple Pay trenutno je jedini mobilni novčanik koji na iPhone uređajima može koristiti spomenutu tehnologiju koja omogućuje beskontaktno plaćanje u fizičkim trgovinama.

Europska komisija upozorila je Apple da takvo isključivo ponašanje može ograničiti konkurenciju na tržištu mobilnih novčanika i time prekršiti europski zakon.

Tagovi: Apple, App store, tehnologija
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE