GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu

Amerikanci ipak dozvolili poslovanje s Huaweijem, ali ne za 5G opremu
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 20:05
Autor: SEEbiz / Bug.hr
WASHINGTON - Određeni broj američkih kompanija u ICT i telekomunikacijskom sektoru, koje žele surađivati s kineskim Huaweijem i prodavati im svoje komponente unatoč sankcijama, odnedavno to mogu učiniti.

Proteklih je dana, doznaje Financial Times, nizu američkih i svjetskih kompanija iz SAD-a stiglo odobrenje za nastavak poslovanja s Huaweijem. S takvim razvojem situacije, kompanije koje barataju američkom tehnologijom smiju je staviti na raspolaganje kineskom koncernu, primjerice prodavati im čipove namijenjene mobilnim uređajima – no, pod jednim bitnim uvjetom.

Preduvjet da bi smjeli poslovati s Huaweijem i prodavati im svoje komponente jest da se one ne koriste u izradi 5G opreme, odnosno da ne podržavaju 5G tehnologiju. Tako su, primjerice, sankcije SAD-a ukinute za OLED ekrane koje Samsung isporučuje Huaweiju, ili pak CMOS senzore koje za Huwei proizvode japanski Sony ili kineski OmniVision, koji ima sjedište u Kaliforniji. Najveći američki proizvođači silicijskih čipova, Qualcomm i MediaTek, mogli bi također do kraja godine dobiti dozvolu za nastavak suradnje s Huaweijem.

Analitičari smatraju da je ovo korak u pozitivnom smjeru te da SAD i dalje žele zadržati Huawei kao trgovinskog partnera, šaljući poruku da prijetnja nacionalnoj sigurnosti, koju su ranije isticali kao razlog za sankcije, očito nije toliko izražena. Otkako je Huawei dospio na "crnu listu" kompanija s kojima SAD strogo kontrolira sve transakcije, dozvole za suradnju s njima zatražilo je 300-tinjak tvrtki. Otprilike svaki treći takav zahtjev je do sada i odobren.

Tagovi: Huawei, 5G tehnologija, Samsung, Qualcomm, MediaTek, Sony
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE