GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AMD nadmašio očekivanja u trećem kvartalu

AMD nadmašio očekivanja u trećem kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Američki dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), objavio je kvartalne poslovne rezultate iznad očekivanja, dok je slabiju prognozu prihoda u tekućem kvartalu, zbog usporavanja industrije videoigara, neutralizirala optimistična najava plasmana čipova za AI sustava.

Prihodi su u razdoblju od srpnja do rujna porasli 4,2 posto na 5,8 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 5,69 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po dionici (EPS) porasla je četiri posto na 0,70 USD i nadmašila konsenzusnu procjenu od 0,68 USD. Prilagođena bruto marža od 51,1 posto veća je za 1,2 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

PC-orijentirani segment, klijenti, zabilježio je rast prihoda od 42,2 posto na 1,45 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 1,23 milijarde dolara. Nakon četiri uzastopna tromjesečja oštrog pada, tržište osobnih računala počelo se oporavljati, a ovaj je trend nedavno najavio Intel u korporativnoj objavi.

Segment igara zabilježio je pad prihoda od 7,7 posto na 1,51 milijardu dolara, ispod konsenzusa od 1,53 milijarde dolara. Segment ugrađenih sustava također je zabilježio pad od 4,6 posto na 1,24 milijarde dolara i ponovno je ostvario rast profitabilnosti. No, i drugi proizvođači ukazali su na slabljenje potražnje na tržištu industrijskih čipova, što će se nastaviti iu narednom razdoblju. Posao s podatkovnim centrom donio je 1,6 milijardi dolara prihoda, nešto ispod konsenzusa i realizacije u istom razdoblju prošle godine.

Iz tvrtke su objavili da postoji velika potražnja za procesorom MI300 koji će konkurirati prvenstveno Nvidiji na tržištu AI akceleratora, a očekuje se da bi u tekućem kvartalu mogao donijeti prihod od 400 milijuna dolara, odnosno više od dva milijardi u 2024.

Objava je zasjenila lošiju prognozu uprave za prihode u tekućem tromjesečju, zbog koje su dionice tvrtke isprva pale za 5 posto. U tekućem tromjesečju projicirani prihodi kreću se u rasponu od 5,8 do 6,4 milijarde dolara, u usporedbi s konsenzusom od 6,4 milijarde dolara. Uprava ističe "očekivano slabiju prodaju u Gaming segmentu", a nastavak slabljenja očekuje se iu Built-in Systems segmentu. Korigirana bruto marža očekuje se na razini od 51,5 posto.

Dionice tvrtke blago su pale na 98,4 dolara u trgovanju izvan radnog vremena, nakon što su u redovnom trgovanju porasle za 2,4 posto.

Tagovi: AMD, čipovi, eps, zarada po dionici
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE